Украйна отново ще поиска от България старо съветско оръжие

10:43, 22 авг 22 25 2104 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Украйна отново ще поиска от България старо съветско въоръжение. Това заяви украинският посланик у нас Виталий Москаленко. От думите му се разбра, че вероятно това ще стане след съставяне на редовно правителство.

„България трябва бъде по-решителна и да действа в синхрон с цяла Европа и евроатлантическия свят по отношение на войната в Украйна...Продължавам да се надявам и съм убеден, че рано или късно България ще вземе решение да подпомогне Украйна като дари своите стари съветски оръжия в борбата за свобода и независимост. За сметка на това българската армия трябва да бъде превъоръжавана със съвременни натовски оръжия”, обяви той в ефира на Нова телевизия.

По време на предишния кабинет даването на оръжие обаче бе отказано. Вместо това България обеща, че ще ремонтира военна техника. От думите на служебния министър на отбраната обаче се разбра, че към момента у нас не се ремонтира украинска военна техника

Според посланик Москаленко по въпроса с ремонта на техника има раздвижване, но то не е сериозно. 

България вече е избрала посоката си, тя е част от НАТО и ЕС и се движи по тяхната линия на действие, посочи Москаленко, но обърна внимание, че в момента съществуват размишления и колебания, свързани главно с горивото и газа. „Най-важното все пак е, че София поддържа Киев в неговата справедлива борба за свобода и независимост и за отстояване на общочовешки и европейски принципи. България е на страната на правдата, поддържайки санкциите срещу Русия”.

Москаленко цитира президента Зеленски и категорично каза, че мирни преговори с Русия са възможни, само ако руските войски се изтеглят от украинска територия - включително от Крим и Донбас. Според посланикът е невъзможно „замразяване” или отлагане на войната във времето, защото „това ще бъде една почивка за тях за прегрупиране на сили и продължаване на захватническите и империалистически действия”. 

Той призова Европа да осъзнае, че „рискове от ядрена заплаха съществуват”. „Как може подобна заплаха да е блъф, след като руските войски завзеха Запорожката АЕЦ и обстрелват градове от нея”, каза Москаленко и допълни: „Освен това, те обстрелват и самата централа и после обвиняват украинските сили”. 

„Руски партизани“ поеха отговорност за атентата срещу Дугина

Москаленко коментира и атентата, при който загина дъщерята на руския обществен деец Александър Дугин - Дария. „В стила на Путин е да обвини Украйна за убийството на Дария Дугина”, заяви украинският посланик у нас. „Къде тук се намесва Украйна въобще?”, учуден попита той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама