Създадоха мастило за 3D татуировки

19:15, 22 авг 22 / Любопитно 25 1536 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Изследователи от Тексаския университет (САЩ) са разработили нов материал за отпечатване на триизмерни татуировки. Изследването им е публикувано в списание ACS Nano.

Учените са успели да синтезират нов клас мастило от биоматериал, който имитира естествените характеристики на високопроводимите човешки тъкани. Мастилото е гъвкаво, така че може да се използва за създаване на преносими сензори и медицинска електроника.

Иновативният материал е създаден с помощта на двуизмерен наноматериал, известен като молибденов дисулфид. „Хидрогелното мастило е изключително биосъвместимо и електропроводимо, което проправя пътя за следващото поколение биоелектроника за имплантиране“, казва д-р Ахилеш Гахарвар. Експертите отбелязват, че материалът остава твърд в тубата, но когато се компресира, става подобен на кетчуп или паста за зъби.

„Тези 3D-принтирани устройства са изключително гъвкави и могат да бъдат притискани, огъвани или усуквани, без да се счупят“, казва съавторът Кайваля Део. Те са и електронно активни, което позволява на устройствата, базирани на тях, да контролират движенията на човека.

Едно от потенциалните приложения на новото мастило се нарича 3D принтиране на електронни татуировки за пациенти с болестта на Паркинсон. Такова оборудване може да следи движенията на пациента, включително да неутрализира тремора.

В началото на август южнокорейски учени създадоха интелигентна татуировка, която може да събира данни за жизнените показатели на човешкото тяло. Синтезираното мастило е неинвазивно и се състои от частици на основата на галий.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама