Съдът забрани трамвая по бул. „Скобелев“

16:45, 22 авг 22 / София 25 3035 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Временното трамвайно трасе по столичния бул. „Ген. М. Скобелев“ трябва да бъде премахнато до една година. Това реши Софийският градски съд по дело на граждани, живеещи в района, заведено срещу Столичната община. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Трамвайното трасе от кръстовището на „Петте кьошета“ до бул. „Витоша“ по бул. „Ген. М. Скобелев“ беше построено преди 12 години – през 2010 г. То трябваше да се ползва, докато бъде направен вторият лъч на метрото, който минава в района на НДК. Метрото беше завършено през 2012 г., но временното трасе на трамваите се ползва и до днес. През годините от Столичната община обещаваха, че ще го премахнат, а за трамваите ще се намери друго решение.

Заедно с премахването на трасето трябваше да се направи и ремонт на транспортния тунел при НДК. Проектът обаче се отлага неколкократно през годините. Последно от общината обясниха, че за него ще се търсят пари по заем за ремонти от Европейската инвестиционна банка на стойност 100 млн. лева.

През последните десетина години живеещи в района граждани периодично протестират и настояват за премахване на релсите, тъй като минават прекалено близо до жилищните сгради. Преминаването на трамваите застрашава здравината на кооперациите, според тях. Другият голям проблем е шумът от преминаващите превозни средства. Гражданите твърдят също, че временното трасе е построено, без да се спазят законовите изисквания за ширината му и отстоянието от сградите и уличното осветление.

От решението по делото става ясно, че в рамките на процеса са правени технически експертизи, които показват, че трамвайните релси действително са построени в разрез със законовите изисквания. На места те минават на по-малко от 2 метра от сградите, а по закон отстоянието трябва да е 4 метра. Ширината на трасето пък е 3 метра, а трябва да 3.50 метра. Шумът в близките жилища също превишава здравословните норми. Трамваите пък се движат средно с 18 км в час, а не с максималните според общината 5 км в час, пише „Мediapool“.

Според експертите все пак към момента не се наблюдават конструктивни проблеми по сградите, предизвикани от преминаването на трамваите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама