Отпадат маските в градския транспорт от четвъртък

15:32, 23 авг 22 25 2111 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изискването за носене на предпазна маска в градския транспорт в цялата страна ще отпадне от четвъртък. Това заяви проф. Радка Аргирова след заседанието на експертната група към Министерство на здравеопазването, която следи актуалната епидемична ситуация у нас.

Остава обаче задължителното носене на предпазни маски в болници, аптеки, поликлиники, оптики и домове за възрастни хора.

По думите на проф. Аргирова през следващия месец се очаква постепенно да започне приравняването на COVID-19 към сезонния грип и останалите респираторни заболявания.

„Попадаме в ендемичния период на този вирус, тоест, постепенно ще се приравнява той към другите респираторни заболявания като грипа и това ще го видите към началото на учебната година. В страната има видимо намаляване на броя на новите случаи. Има сравнително около 1000 новооткрити заразени дневно, а броят на пациентите с COVID-19 в интензивните отделения се задържа под 50. Така че вече можем да си позволим да кажем, че ние управляваме епидемията, т.е. можем ние да кажем какви да бъдат мерките, а не вирусът да ни ги налага“, каза проф. Аргирова.

Тя поясни, че заповедта за отпадане на изискването за носене на маски в обществения транспорт се очаква да бъде издадена утре и да влезе в сила от четвъртък.

Припомняме, че задължителното носене на маски в градския транспорт беше въведено на 11 август за седмица и впоследствие беше удължено като мярка със заповед на министъра на здравеопазването с още седмица - до 25 август. С друга заповед на министъра от 18 август беше намален и срокът на изолация за болни от COVID-19, както и карантината за контактните им- от 10 на 7 дни изолация за хората с положителен тест, а карантината за контактните лица - от 7 на 5 дни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама