ЦИК съкрати наполовина секциите с 2 машини за гласуване

16:33, 23 авг 22 / Политика 25 1871 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В страната с машини ще се гласува в 9 363 избирателни секции, от които в 1 108 секции ще има по две устройства. Такова решение одобри Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешното си заседание за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.

На миналите избори – на 14 ноември 2021 г., секциите с две устройства бяха почти двойно повече – 2 119. Тогава комисарите бяха преценили, че местата за гласуване, в които са се явили поне 320 избиратели, трябва да бъдат снабдени с две машини, за да се избегнат опашките.

Сега минималната бройка на гласувалите избиратели беше качена на 349 и затова секциите с две устройства стават по-малко. Причината, както обясни членът на ЦИК Емил Войнов, е, че миналият вот беше едновременно за президент и парламент, което го правеше по-сложен, а сегашният е само за депутати, пише „Сега“.

В чужбина ще бъдат отворени 289 секции с машинно гласуване, от които 233 ще бъдат снабдени с по две устройства.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама