Борисов: Най-изгодното правителство в полза на Русия е това на Кирил Петков

13:26, 24 авг 22 / Политика 25 2064 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Най-изгодното правителство в полза на Русия е това на Кирил Петков. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на прескофнеренция. Партията му излезе днес с нова порция обвинения към правителството на Кирил Петков и „Продължаваме промяната“.

След като вчера Борисов заяви, че наследникът му като редовен министър-председател е нарушил закона, неподписвайки договора за седемте танкера втечнен газ от САЩ, както и ненамирайки слотове за тяхното разтоварване, днес Делян Добрев от ГЕРБ за пореден път обвини правителството „Петков“, че докато се борело за прекъсване на връзките с руската компания „Газпром“, всъщност е купувало природен газ от нея чрез посредници и на по-висока цена, пише „Дневник“.

„От цялата тази схема печелят „Промяната“ и „Газпром“, а губи българското общество“, заключи бившият енергиен министър Делян Добрев, който нарисува схемата, по която според ГЕРБ кабинетът на Кирил Петков е купувал от „Газпром“ на по-висока цена през посредници.

По стария договор с „Газпром“ България е трябвало да купува природен газ за 86 евро на куб.м., обаче кабинетът „Петков“" купувал на цена от 110 евро от румънската компания WIEE, заяви Добрев. По думите му румънското дружество е 100% собственост на швейцарското поделение на „Газпром“. За доказателство Томислав Дончев от ГЕРБ показа фактури за извършени плащания през румънска дъщерна компания на „Газпром“ - WIEE. Според Делян Добрев изводът е , че разликата между 86 и 110 евро, която той е изчислил на 28%, се прибира като комисионни от офшорни фирми на „Продължаваме промяната“ и на самото „Газпром“.

Добрев заяви, че преди два месеца партията му е сезирала МВР и ДАНС за въпросните действия на правителството „Петков“ и добави, че от „Продължаваме промяната“ трябва да кажат защо вместо за 86 евро са купували газ от румънската дъщерна компания на „Газпром“ на 110 евро. Добрев изрази опасение, че сигналът им е „заметен под килима“ и обяви, че ГЕРБ е пратила писмо на служебния министър на МВР Иван Демерджиев с искане да провери докъде е стигнала преписката.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:55, 24 авг 22

Дърт лъжец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама