Според ЦИК машинният вот е работа на правителството

15:08, 25 авг 22 / Политика 25 1981 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма намерение да работи, за да придобие капацитета да се справя с различните аспекти по организацията на машинното гласуване. Доминиращото мнение сред комисарите е, че с тази работа следва да се занимава правителството. Ако изпълнителната власт не може или не иска, тогава се търсят частни фирми. Това се разбра от коментар по темата на говорителя на ЦИК Росица Матева по време на проведения брифинг на комисията. 

Тя засегна въпроса във връзка с обявената преди два дни от комисарите обществена поръчка за 6.8 млн. лв. без ДДС. С поръчката ще се възложат на външни изпълнители редица дейности – осигуряването на демоверсии на електронната бюлетина, параметризирането на същинските бюлетини за вота на 2 октомври, конфигурирането и настройката на машините, транспортът им и техническата поддръжка. ЦИК директно избра за изпълнители фирмите, с които е работила досега – производителят „Смартматик и доставчикът „Сиела Норма. Така затвърди монополът, който специално „Сиела“ притежава върху куп дейности, свързани с машинния вот.

Според Матева „при всички положения сигурно щеше да се наложи обявяване на поръчка“. И обясни как гледат на нещата комисарите: „ЦИК се опитва от края на м.г. и началото на т.г. да организира дейностите по техническата организация на машинното гласуване. Разбирането на ЦИК е че тези дейности следва да се възлагат от Изборния кодекс на изпълнителната власт – така както например транспортирането на хартиените бюлетини се извършва от изпълнителната власт“.  Затова са потърсили съдействието на „Български пощи“ чрез транспортното министерство, но се оказало, че пощите не могат да организират сами целия транспорт – твърдение, което се използва като мотив и за самата обществена поръчка, с която се търси подкрепата на „Сиела“.

Иначе Изборният кодекс в своя чл.214 казва, че „ЦИК организира, ръководи и контролира реда за провеждане на машинното гласуване и обработката на данните от него“. От комисията обаче изглежда имат особено разбиране за тази разпоредба, след като искат отговорността да се поеме от изпълнителната власт, пише „Сега“.

Намалява броят на желаещите българи от чужбина да гласуват  

Междувременно говорителят на ЦИК Цветозар Томов отбеляза, че броят на заявленията за гласуване в чужбина засега е по-нисък от последните избори. По думите му до момента са подадени малко над 18 хил. заявления за гласуване извън страната. Причината – промяната в Изборния кодекс, според която ЦИК има правото да разкрива изборни секции, ако на дадено място в чужбина са гласували 100 души.

Той призова граджаните да подават заявления, тъй като това улеснява процеса по създаване на предварителни списъци и гласуването в самия изборен ден. Томов помоли желаещите да участват в секционните избирателни комисии в чужбина да подават заявленията си директно в Министерството на външните работи, което отговаря за изборния процес извън страната.

Стана ясно още, че броят машини, с които ще се гласува в страната и извън България, е 10 993, но може да претърпи промяна.

48 държави са дали разрешение за провеждане на предсрочния вот на тяхна територия

Министерството на външните работи (МВнР) е получило разрешение от 48 държави за провеждането на тяхна територия на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Разрешение все още няма от три държави, в които има големи български общности – Италия, Гърция и Канада. Обикновено тези три страни искат точния адрес на секциите, които ще бъдат разкрити, и тогава разрешават гласуването на територията на страната, съобщиха от МВнР на брифинг.

Заради решение на чешките власти в страната ще бъдат разкрити избирателни секции само в българското посолство в Прага. На предишните избори са били открити извънредни 7 секции извън посолството, сега обаче това няма да стане. В момента се търси вариант да бъдат образувани 3 секции за гласуване в самото посолство, но засега технически няма такава възможност.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама