Дават 3,5 млн. лв. за ремонт на Зографския манастир

15:55, 26 авг 22 / Политика 25 2096 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правителството отпуска 3,5 млн. лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на източното (Банското) крило на Зографския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ - Атон, което в момента е необитаемо и се намира в процес на ремонт и реконструкция, съобщиха от правителствената информационна служба.

Допълнителните финансови средства са необходими по повод искане на игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий. Източното крило е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“.

С довършването на Банското крило ще бъде възстановен автентичният облик на манастира,
който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата е с цел да бъде съхранен славянобългарският характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“.

 „Аз съм бил в манастира през 1996 година и това, което видях беше наистина тревожно. Дълго време се търсиха средствата, а в момента има шанс да започне този ремонт. Допълнително ще искам среща с игумена, защото трябва да помогнем и за отоплението на манастира, което е на твърде примитивно ниво и дори опасно“, обяви министърът на културата Велислав Минеков на брифинг, цитиран от dariknews.bg.

Минеков обясни, че държавата ще се ангажира и с ремонт на пътя към светата обител.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама