Борисов пак повежда ГЕРБ в София и Пловдив, липсват обаче ключови фигури във водаческите листи

12:39, 27 авг 22 / Политика 25 2283 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ утвърди имената на водачите и състава на листите си с кандидати за народни представители. Всички листи ще бъдат регистрирани утре, 28.08.2022 г. (неделя), в районните избирателни комисии в цялата страна, съобщи партийния пресцентър.

Прави впечатление, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново води в столичния 25 МИР. Той е първи и в Пловдив-град. На изборите миналата година Борисов водеше листи на същите места, но после поиска от Централната избирателна комисия да го заличи като депутат.

Председателят на СДС Румен Христов също остава водач на 23 МИР в София.

Забелязва се обаче промяна в столичния 24 МИР. Вместо Даниел Митов, който водеше на последните избори там, Тома Биков ще застане начело. Митов пък сменя бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов във Варна. Ангелов обаче остава водач във Велико Търново.

Липсват ключови фигури

Прави впечатление и че от водаческите листи липсват ключови фигури. Почетния председател на „Гергьовден“ Любен Дилов-син, който миналата година водеше в Бургас, сега не води в нито един район. На негово място застава бившия заместник-министър на енергетиката, а също така и народен представител в 46-то и 47-то Народно събрание Жечо Станков. Липсва и бившият областен управител на Пловдив Дани Каназирева. Този път Пловдив-област се повежда от Десислава Трифонова, която беше народен представител в 47-ия парламент и тогава влезе от Плевен. 

Каназирева обяви във Facebook още в сряда, че е взела решение да не се кандидатира за народен представител. „Взех своето решение да не участвам в предстоящите парламентарни избори. Три поредни пъти носех отговорността като водач на област Пловдив и три пъти отбелязахме победа. Благодаря за доверието на Бойко Борисов и този път да бъда водач на областта или по-скоро да бъда след него в Пловдив-град, с оглед на предстоящите местни избори догодина“, аргументира се тя.

„Отказвам се, защото не приемам за нормално това, което се случва в Народното събрание - безсмислени и празни приказки от хора, които се титулуваха като „Промяна“, които хвърлиха в хаос всяка сфера, до която се докоснат, които не приеха нито едно адекватно решение за ценовия шок в България, а напротив задълбочиха кризите в страната. На областно ниво всичко е застинало, няма решения и отговорност, вече няма и институция, която да бъде до хората“, изтъква още бившият областен управител.

Никога не съм крила, че за мен най-важен е Пловдив. Оставам в града си и ще работя за местните избори“, посочи още Каназирева. Тя твърди, че водачът на ГЕРБ в Пловдив-област за парламентарните избори ще има нейна пълна подкрепа

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова също обяви, че няма да е част от листите на ГЕРБ за предстоящия вот, но като причина изтъква това, че ще се концентрира в международна дейност. „На престоящите избори няма да бъда кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ – СДС в София област, тъй като ще пренасоча усилията си в подпомагане на Политическа Партия ГЕРБ в международната дейност, както и за привличането на външни инвеститори в България. Благодаря на г-н Бойко Борисов за предоставената възможност и доверието“, написа Ангелкова във Facebook.

Tя обясни pред 24 часа, че от средата на септември ще участва пълноправно в Интерпарламентарния съюз САЩ-Китай-ЕС, като била избрана за негов член преди два месеца.

Областния координатор в Силистра Тодор Тодоров също отпада от водаческите листи, на негово място начело на Силистра застава Ивелин Иванов.

Бившият спортен министър Красен Кралев и бившият председател на групата на ГЕРБ в 44-ия парламент Даниела Дариткова, както на последните парламентарни избори, така и сега няма да са водачи на листи. В Русе, където предни години водеше Красен Кралев, отново ще води председателят на група на ГЕРБ-СДС в 45-ия, 46-ия и 47-ия парламент Десислава Атанасова. Тя бе начело там и при надпреварата за 47-ото Народно събрание. Атанасова ще води отново и в Разград. За пореден път тя ще води отново и в Разград. Първи в Смолян пък отново ще е д-р Красимир Събев.

В Плевен пък областният координатор на партията Валери Лачовски ще бъде заменен от Пламен Тачев. 

Без промяна

На челните места остават и бившите министри от последния кабинет на Борисов - Росен Желязков (Благоевград), Красимир Вълчев (Стара Загора и Шумен), Томислав Дончев (Габрово), Екатерина Захариева (Пазарджик), Деница Сачева (Добрич), Кирил Ананиев (Перник), Петя Аврамова (Враца) и Николай Нанков (Ловеч) и Теменужка Петкова (Търговище).

Водаческите места запазват и Цвета Караянчева (Кърджали), която председателстваше 44-ия парламент, но не влезе в 46-ия и 47-ия, Десислава Танева (Сливен), Делян Добрев (Хасково) и Ирена Димова (Монтана).

Изключената от партията на Слави Трифонов Росица Кирова отново ще поведе във Видин. Без промяна остава и листата в Ямбол. Там отново начело ще бъде бившия областен управител на града Димитър Иванов.

Ето и пълният списък на водачите на листи:

МИР 01 Благоевград – Росен Желязков 

МИР 02 Бургас – Жечо Станков 

МИР 03 Варна – Даниел Митов 

МИР 04 Велико Търново - Проф. д-р Костадин Ангелов 

МИР 05 Видин – Росица Кирова 

МИР 06 Враца – Петя Аврамова 

МИР 07 Габрово – Томислав Дончев 

МИР 08 Добрич – Деница Сачева 

МИР 09 Кърджали – Цвета Караянчева 

МИР 10 Кюстендил – Христо Терзийски 

МИР 11 Ловеч – Николай Нанков 

МИР 12 Монтана – Ирена Димова 

МИР 13 Пазарджик – Екатерина Захариева 

МИР 14 Перник – Кирил Ананиев 

МИР 15 Плевен – Пламен Тачев 

МИР 16 Пловдив град – Бойко Борисов 

МИР 17 Пловдив област – Десислава Трифонова 

МИР 18 Разград – Десислава Атанасова 

МИР 19 Русе – Десислава Атанасова 

МИР 20 Силистра  - Ивелин Иванов 

МИР 21 Сливен – Десислава Танева 

МИР 22 Смолян - Д-р Красимир Събев 

МИР 23 София град – Румен Христов 

МИР 24 София град – Тома Биков 

МИР 25 София град – Бойко Борисов 

МИР 26 София област – Младен Маринов 

МИР 27 Стара Загора – Красимир Вълчев 

МИР 28 Търговище – Теменужка Петкова 

МИР 29 Хасково – Делян Добрев 

МИР 30 Шумен – Красимир Вълчев 

МИР 31 Ямбол – Димитър Иванов

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:24, 27 авг 22

Резултата едва ли ще е както преди лошия човешки материал няма да
гласуваза вас

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама