Петков: Служебният кабинет не е имал напъни за намиране на слотове за газа

13:25, 28 авг 22 / Политика 25 2348 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Служебният кабинет не е имал напъни за намиране на слотове за газ. Това заяви бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в интервю за bTV, като се позовава на негов телефонен разговор с енергийния министър на Гърция. 

„Недоумявам, след като е имало слотове за октомври и ноември, защо служебното правителство избра да вземе само един кораб. Обадих се на енергийния министър на Гърция, за да го питам защо не можахме да имаме слотове, но с учудване разбрах, че комуникацията е била вяла и не е имало напъни за намиране на слотове. Толкова добри и договорени кораби бяха оставени и не бяха купени“, изтъкна той. 

Според него договорените 7 танкера с втечнен газ от неговото правителство са били много по-евтини от тези, които са продавани в Европа. „Нашето правителство всеки ден изпращаше заявка до „Газпром“, за да си изпълни договора. Докато аз бях премиер, ние си изпълнявахме договора стриктно, но от другата страна нямаше доставки“, посочи Петков.

Министерство на енергетиката: Не е имало свободни слотове

По-късно от Министерството на енергетиката излязоха с позиция, в която твърдят, че думите на Кирил Петков за свободните слотове в Гърция не отговарят на истината. „Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило“, заявяват от енергийното ведомство.

Оттам подчертават, че капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени. „В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове“, обръщат внимание от Министерството на енергетиката.

Енергийното ведомство посочва, че „неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27 юли.

„В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора“, пишат те.

Петков може да заведе дело и срещу Делян Добрев

Лидерът на „Продължаваме промяната“ коментира и обвиненията на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, за това, че правителството на Кирил Петков е изнесло милиарди по посока на Русия. Според бившия премиер Борисов постоянно си измисля нови тези. И призна, че когато преди два дни е завел дело за клевета към Борисов, много се е чудел дали да не включи и Делян Добрев, поради обвиненията му, че по времето на предишния кабинет страната ни е търгувала с „Газпром“, но по-скъпо през посредници. „Когато преди два дни заведох делото за клевета към господин Борисов, много се чудех дали да не включа и Делян Добрев. Но решихме, че опорките му са продиктувани от Борисов. Не мисля, че той говори собствени идеи“, каза Петков. Въпреки това той добави, че е възможно да бъде заведено ново дело и срещу Добрев, ако продължават лъжите“.

С танкерите с газ е можело да се направи печеливша сделка

Бившият енергиен министър Александър Николов също коментира пред bTV темата за газа. Според него с отказаните танкери е можело да се направи печеливша сделка за България и не е трябвало те да се изпускат. 

По думите му препродажбата на танкерите, ако наистина няма възможност да бъдат разтоварени, биха донесли финансова полза за държавата. „Когато имаш ангажираща оферта от едната страна и другата има право да я приеме. Дори да няма инфраструктурата при положение, че в цяла Европа в момента газта е дефицитна стока заради поведението на един критичен доставчик. Най-разумното нещо, което можеш да направиш е да реализираш финансова полза за обществото и държавата си. Ако наистина не можеш да ги разтовариш, то имаш възможност да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш“, каза още Николов. Според него, ако е имало желание да се разтоварят танкерите, най-малко това е щяло да си личи по действията на служебното правителство.

„За съжаление, те поставят под риск това, което се случва от октомври. С офертата, която беше оставена на редовния кабинет и с количествата от дългосрочни договор с Азербайджан, и с наличните планирани количества в „Чирен“ беше обезпечено над 80% от общата консумация. Когато има 20% недостиг, той лесно може да се балансира с мерки за енергийна ефективност. Когато откажеш седемте танкера и то за месеците, когато в България е най-тежка консумацията, октомври-април, е меко казано странно“, добави той. И допълни, че предното ръководство на „Булгаргаз“ е стартирало разговори с конкретна компания за 20 танкера за много по-дълъг период. Следващата оферта беше за 13 танкера и след това намалена на 7 танкера – точно защото се изследваше инфраструктурата и алтернативните трасета, по които могат да бъдат разтоварени“, поясни бившият енергиен министър.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама