България е една от петте страни в ЕС без ваксини за маймунска шарка

08:58, 29 авг 22 25 1984 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова
България е една от петте страни в Европа, които все още не са получили ваксини срещу маймунска вариола. Това става ясно от справка на здравното министерство и от Европейската комисия, предаде bTV.

Само в Европа, по последни данни, случаите вече са над 17 хиляди. Най-много инфектирани има в Испания. Следват Германия и Франция. В България, Литва и Латвия случаите са по 4, но здравни специалисти допускат, че числото е много по-голямо.

Ваксините се разпределят пропорционално с обща европейска поръчка. Франция, Дания и Нидерландия отделно са намерили ваксини за своите граждани и там кампанията по ваксиниране е в ход. Само в България, Словения, Словакия, Полша и Румъния ваксини все още няма.

Центровете за сексуално здраве са първите места, където хората със симптоми на маймунска вариола търсят помощ. Седмично има по трима съмнителни пациенти, казва Елена Биринджиева. При нея вече има и списък от около 50 души, които чакат за ваксина срещу инфекцията.

„Маймунска вариола има, просто хората не се обявяват официално. Всеки пациент с рисково сексуално поведение в нашия център получава пълна информация за маймунска вариола. За съжаление обаче - не можем да предложим следваща стъпка - ваксинация. Ние сме залети от обаждания къде е ваксината за вариола“, заяви Елена Биринджиева. Ваксини няма и за нея, и за колегите ѝ на първа линия.

„Много бих искала да сме както останалите колеги от другите държави, които очакват втората си ваксинация“, допълни Елена Биримджиева.

Специалисти от инфекциозна болница вече са изготвили критериите за групите, при които ваксината ще е препоръчителна у нас.

Най-често инфектирането се случва при близък и продължителен контакт кожа в кожа с друг заразен.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама