Нинова размаха пръст: Служебният кабинет готви увеличение на данъците

15:36, 30 авг 22 / Политика 25 2278 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Какво се готви да прави служебният кабинет? Разбираме, че готвят бюджет за догодина. Очевидно се канят да режат социалните разходи и да заложат вдигане на данъци и пробваха вчера с анонси в тази посока общественото мнение. Искам да сме ясни, ние от БСП сме гарант, че това няма да се случи и в следващия парламент и в следващото правителство. Така лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на твърденията на служебния министър на финансите Росица Велкова за очакван дефицит в бюджета.

Финансовият министър предупреди: Догодина ни очаква рекорден дефицит 

Някой да ни отговори откъде измисли числото 11 млрд. дефицит

Оставихме стабилна и развиваща се икономика на едно от челните места в Европа. Оставихме 8,5 милиарда лева в хазната. Един милиард и половина излишък. От гласуваните от парламента 10 млрд. дълг са изтеглени 1,5 млрд. Тоест оставихме пълен резерв, излишък и малко теглен дълг, каза Нинова, цитирана от dariknews.bg

„Какво се случи с тези показатели за четири седмици. Защо вчера НСИ отчете, че се срива индекса за бизнес климата в България с близо 4%“, коментира лидерът на левицата. „Някой трябва да ни отговори откъде измисли числото 11 милиарда дефицит“, призова Корнелия Нинова. 

„Г-жа Велкова беше зам.-министър на Асен Василев, нейният ресор беше „Бюджет”. С нея сме изчислили всяка стотинка. Тя е подписала този бюджет и ни е уверила, че той е реалистичен. Това преобръщане вчера за нас е твърде изненадващо“, добави лидерът на БСП. 

Служебният кабинет връща модела „Дянков-Борисов“

„Според нас какво се случва. Първо: умишлено се създава паника и страхове, което е изключително лошо за народа, който и без това е толкова притеснен как ще изкара зимата, цени, инфлация, доходи и допълнително умишлено да си стресираш народа с абсолютно неверни твърдения, че ще има свръхдефицит и ще фалира държавата, е безотговорно, най-малко казано“, обяви Нинова.

„Второ: госпожа Велкова каза, че макар и сега да има излишък, тя призна, че сме оставили такъв. През годините и в ноември месец е имало излишък, но през декември е имало дефицит. При Борисов до ноември излишъци, през декември той яхва джипката, тръгва през страната и през прозореца размяташе едни милиони и излишъкът се стопяваше. Това е моделът „Дянков-Борисов“. С тези внушения, които се правят, свиване на разходите, това напомня на онова време“, казва Нинова.

„Трето. Внушават, че нашето правителство е водело неразумна политика и едва ли не с нея ще предизвикаме някакви апокалиптични прогнози за България, категорична е Корнелия Нинова.

„Четвърто: подготвят общественото мнение за вдигане на данъци. Такъв беше един от анонсите на г-жа Велкова“, обясни лидерът на БСП. 

Служебният кабинет да не пипа бюджета

„Безспорно по конституция на България, народното събрание приема бюджета. Но предвид на това, че се правят избори в периода, в който той трябва да се приеме. Служебният кабинет даде анонс, че подготвя такъв и ще го внесе в парламента. Затова ви казвам, че ако готвите увеличение на данъци и орязване на социална програма, парламента няма да ви го одобрим“, категорична бе Нинова и припомни, че вече е имало такъв казус. „Служебен кабинет внесе бюджет и ние в парламента го прекроихме напълно“, добави лидерът на БСП.  

„Нека оставят тази работа на редовен кабинет“, който е „избран от народа, с визия как да се прави финансово политическа и социална политика“, обяви Нинова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!


  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама