Училищните директори искат присъствена учебна година, независимо от COVID-19

08:40, 31 авг 22 25 2066 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Училищните директори искат присъствена учебна година, независимо от COVID-19. Това съобщи Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София.

„Поискахме да сме в присъствен формат през учебната година, независимо от двата проблема - с COVID-19 и с финансирането на училищата и детските градини със средства за енергийни източници, защото това ще са двете основни предизвикателства за образованието през новата учебна година“, коментира председателят на СРСНПБ след среща със служебния министър на образованието Сашо Пенов, предаде БТА.

„Поговорихме по няколко теми, като уверихме, че ще положим всички усилия за спокойното започване на новата учебна година. Помолихме, чрез образователния министър, държавата да подкрепи образователните институции с повече средства заради енергийната криза. Министър Сашо Пенов се ангажира да постави въпроса, свързан с енергийния проблем, на държавно ниво и гарантира, че държавата не може да си позволи да не подкрепи приоритетно с доставка на енергийни източници училищата, детските градини и образователните институции, както и с допълнителна финансова възможност заради очакваните по-високите цени на енергийните ресурси“, каза Диян Стаматов.

Той уточни, че през новата учебна година са необходими повече средства за училищата и детските градини за газ, защото тези разходи, най-вероятно ще са с 60-70% по-високи, а такива средства сега няма в бюджетите на образователните институции.

Училищата в страната са 2700, а детските градини са 2500, съобщи председателят на СРСНПБ. „В Добрич почти цялата област е газифицирана, в останалите области на страната положението с газифицирането на образователните институции е различно. В София има образователни институции, които се отопляват на газ, на централно отопление, на електричество и на пелети“, коментира Стаматов.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама