Майк Помпейо вижда България като енергиен хъб

14:21, 31 авг 22 / Политика 25 2516 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

България има шанса да реализира потенциала си като енергиен център в Югоизточна Европа. Това заяви днес в София бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпейо на организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) лекция на тема: „Геополитическата значимост на България: След инвазията в Украйна и потенциалът на България като регионален енергиен лидер“.

Само защото страната ви реши да откаже да плаща в рубли, руският президент Владимир Путин нареди на нефтените си картели да спрат доставките за вас“, каза Помпейо, цитиран от БТА и добави, че спирането на газа за България е изправило бизнесите пред перспективата да нямат надежден източник на енергия. С отказа си от ядрената енергия и въглищата и с непосредствения преход към енергийни източници, разчитащи на слънцето и вятъра, „ние предадохме собствените си народи“, добави той.

„Можем да начертаем нов път и съм уверен, че България ще го направи“, заяви Помпейо и добави, че енергийната независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ.

По думите му фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. „Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви“, призова Помпейо.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама