ЕС премахва визовите облекчения за руснаци

16:56, 31 авг 22 / Свят 25 2416 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ЕС преустановява действието на споразумението за облекчаване на визовия режим с Русия, но не въвежда цялостна визова забрана, съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто след заседанието днес на Съвета на ЕС по външни работи.

„Европейският съюз ще преустанови действието на споразумението с Русия, което облекчава издаването на визи, но няма да бъде наложена обща забрана за издаване на визи, тъй като по този въпрос няма единодушие, заяви Сиярто във Facebook, цитиран от БГНЕС.

Унгария, заедно с няколко други държави, се е противопоставила на руската визова забрана на срещата на министрите на ЕС в Прага. „Няколко държави издигнаха глас срещу това, включително и аз“, каза той.

България ще подкрепи чешкото предложение за визите за руснаци

По думите му споразумението, което облекчава издаването на визи, се премахва след гласуване с квалифицирано мнозинство. Това означава, че е имало държави, които са били до последно срещу неговата отмяна, но процедурата не е допускала право на вето.

Източните и скандинавските страни твърдо подкрепят забраната, докато Германия и Франция предупредиха своите колеги, че тя ще бъде контрапродуктивна, заявявайки, че на обикновените руснаци все пак трябва да бъде разрешен достъп до Запада.

Путин наложи визови ограничения

Осми пакет санкции

Междувременно германската външна министърка Аналена Бербок обяви, че Германия е предложила в Прага на министрите на външните работи на страните от ЕС мерки, които да бъдат включени в осмия пакет санкции срещу Русия заради войната в Украйна, пише ДПА и БТА.

Бербок, която говори в кулоарите на срещата, не даде подробности. По всяка вероятност обаче Германия ще настоява за въвеждане на международен таван на цените на руския петрол, отбелязва ДПА.

Един от начините да бъде принудена Русия да продава петрола си на по-ниски цени на големите вносители като Индия е чрез налагането на санкции срещу застрахователните компании, предлагащи услугите си на превозвачи, които транспортират петрол на цена над фиксираното максимално равнище. Това не само ще намали цените на петрола на световния пазар, но също така ще спре осигуряването на допълнителни средства за руската военна машина от високите цени на енергоносителите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама