И лидерските битки не са това, което бяха

15:48, 02 сеп 22 25 2277 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От днес официално сме в поредната предизборна кампания. Участниците са ни ясни и повечето добре познати – знаем им лицата, номерата, имената, опорките и червените линии.

Като цяло в кампанията не се очакват изненади - щом и Луна вече не е новина. По актуалните теми – енергетика, инфлацията и войната в Украйна, партиите разтягат локуми от месеци, така че едва ли ще чуем нещо ново. За секторни политики и реформи едва ли ще остане време, но от телевизора и социалните медии ще се леят викове за ГАЗААА и ЗИМАТААА.

Не очакваме и зрелищни политически дебати и сблъсък на идеи. То и в последните години нямаше, защо сега да има? Политическите лидери отдавна не искат да си нарушават комфорта и вместо в открит сблъсък опонентите, предпочитат да стигат до народонаселението през Facebоok – няма кой да ги оспорва, няма кой да ги прекъсва или да задава въпроси.

„Поради мижав интерес“ част от партиите решиха да не се хабят и да не участват на изборите. Вероятно и за тях е ясно, че едва ли ще са последните в близкия хоризонт и пестят сили за евентуален вот напролет.

За сметка на това знайни и незнайни партии се включват в предизборната надпревара с толкова нелепи имена, че човек започва да се чуди дали това не е конкурс за най-странно име. Примери много, но ще дам само няколко – „Народна партия Истината и само истината“, „Русофили за възраждане на отечеството“, „БТР – България на труда и разума“, а има и още…

Това, с което тези избори все пак успяха да ни сюрпризират е, че дори лидерските битки по места днес не са това, което бяха. Лидерите успяха да се пръснат из избирателните райони и умишлено или не лишиха публиката от зрелищен сблъсък и реално мерене на силите.

Рап срещу чалга

Големият сблъсък в 25 МИР този път е рапът срещу чалгата или иначе казано Ицо Хазарта (ПП) срещу Луна (независим кандидат). По простата причина, че масово политическите лидери избягаха и решиха да водят листите в друг район. За гласовете в този избирателен район в директен сблъсък влизат само Бойко Борисов (ГЕРБ), Корнелия Нинова (БСП) и Костадин Костадинов („Възраждане“).  До големите са се наредили и Ангел Джамбазки (ВМРО) и Александър Малинов („Русофили за Възраждане на Отечеството“), но според социолозите и двете формации нямат шанс за участие в следващия парламент.

Официално в надпреварата участва и един от големите трима в „Демократична България“ – Владислав Панев, но „лицето на коалицията“ – Христо Иванов предпочете да се яви в друг избирателен район.

ДПС, ИТН и „Изправи се, България“ също не са представени от лидерите си в този район. Вместо в столицата Мустафа Карадайъ ще води листите в Кърджали (бастионът на ДПС) и Шумен, а в 25 МИР в София Движението ще бъде представлявано от  „социалното острие“ на партията Хасан Адемов.

Водач на листата на ИТН ще е бившият зам. -министър на енергетиката Пламен Данаилов, докато зам.-председателят на партията Тошко Йорданов ще води в Пловдив-област и Варна. За пореден път лидерът на партията Слави Трифонов няма да се бори за депутатско място.

Мая Манолова също няма намерение да мери сили с Борисов и Нинова. Срещу тях ще застане Вера Иванова от „Системата ни убива“, самата Манолова ще води в съседния 23 МИР.

Киро срещу Христо в отделен дуел

Отделен лидерски двубой си спретнаха доскорошните партньори Кирил Петков (ПП) и Христо Иванов (ДБ) в 24 МИР. Последният искаше двете формации да се явят заедно на изборите, но поканата му беше отклонена. Ето защо Иванов реши да премери сили с Петков, пък каквото гласовете покажат.

В битката влизат още лидерите на „Български възход“ Стефан Янев и на КОД Петър Москов. И докато за бившия служебен премиер има шанс да влезе в следващия парламент, за Москов бъдещето не е толкова розово.

Водачи в 24 МИР са още зам.-председателят на „Възраждане“ Петър Петров, Любомир Каримански (ИТН), който е начело и на листата в Плевен, Tома Биков (ГЕРБ), който сменя на поста Даниел Митов, Георги Свиленски (БСП). ДПС залагат на непознато лице – Ертен Анисова, която води и листата в Добрич. Тя е член на Младежкото ДПС и досега не е била депутат.

„Нежната“ битка за най-големия избирателен район

Силно женско присъствие има сред водачите на листите в най-големия избирателен район – 23 МИР в София. „Демократична България“ залага на бившия правосъден министър Надежда Йорданова. Срещу нея от „Има такъв народ“ издигат бившия председател на парламента Ива Митева. В надпреварата се включват още лидерът на „Изправи се, България” Мая Манолова и бившият служебен министър на спорта Даниела Дешева, която води листата на „Български възход“.

Един срещу друг се изправят лидерите на ПП Асен Василев и на СДС Румен Христов, който и този път е коалиционен партньор на ГЕРБ. Редиците на БСП са предвождани от бившия министър на туризма Христо Проданов, а при „Възраждане“ – от бившия депутат Николай Дренчев. И в този район ДПС залага на представител на младежкото си движение  - Едиз-Ханиф Саидов.

Тежката артилерия в Пловдив

И на тези избори Пловдив ще бъде арена на сериозен сблъсък. След като в София се разминаха, лидерите на ГЕРБ - Бойко Борисов, и на „Демократична България“ се изправят един срещу друг в Града под тепетата. И тук сили с Борисов ще мери председателят на „Български възход“ Стефан Янев.

Техни опоненти ще са бившият председател на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, ябълката на раздора в последния кабинет - Гроздан Караджов от „Има такъв народ“, бившият кмет на Антоново Танер Али (ДПС) и бившият депутат от „Възраждане“ Ангел Георгиев.

Костадинов играе на свой терен

В морската ни столица лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов приема опонентите си на свой терен. Изненадващо срещу него ще играе лидерът на ДСБ Атанас Атанасов (ДБ) и така градската десница ще опита да акостира на морския бряг – начинание, което може да се увенчае с успех, но може и да се разбие в подводните скали. Бившият министър Даниел Лорер (ПП) ще опита да повтори отличния си резултат на предишните избори, а срещу него от ГЕРБ поставят „дясната ръка“ на Борисов Даниел Митов (ГЕРБ). В мача ще участват още най-близкото до шеф на ИТН - Тошко Йорданов, Борислав Гуцанов от БСП и Ерджан Ебатин от ДПС.

„Оригиналът“ се завръща

Волен Сидеров прави голямото си завръщане като водач на листата на „Атака“ в Бургас и в Ямбол. Сидеров бе депутат 2005 до 2019 г., след това стана общински съветник в София, а миналата година напусна местния парламент. Лидерът на „Атака“ отново поема курс към Народното събрание, за да покаже, че партията му е оригиналът, а „Възраждане“ - бледо копие.

Бургас е едно от местата, на които сценаристът Ивайло Вълчев също прави своето завръщане на политическата сцена. Той беше депутат в парламентарната група на ИТН в 45-ото и 46-ото Народно събрание, но преди третата предизборна кампания за 2021 г. двамата с колегата му Филип Станев се оттеглиха от политиката. Освен в морския град Вълчев ще води и листата на партията в Стара Загора.

В Бургас ГЕРБ решиха да направят рокада и вместо Любен Дилов-син на първо място да сложат бившия енергиен министър Жечо Станков. ПП залагат на Константин Бачийски, лидер на СЕК, чиято регистрация партията на Петков и Василев ползва в последните избори. „Демократична България“ отново залага на Ивайло Мирчев, БСП – Петър Кънев, а партията на Стефан Янев издига бившия служебен министър Виолета Комитова.

„Епична“ битка срещу Пеевски

И този път Делян Пеевски ще бъде водач в листите на ДПС. Това не е изненада, тъй като той вече има зад гърба си пет депутатски мандата. След като на вота през ноември 2021 г. Пеевски поведе листата във Велико Търново, сега той отново е пръв в Пазарджик, от където традиционно е кандидат. Негови опоненти там ще бъдат Екатерина Захариева (ГЕРБ), Драгомир Стойнев (БСП) и острието на ИТН Станислав Балабанов. ПП залагат на Ивайло Шотев, а „Възраждане“ - на бившия депутат Стоян Таслаков. С най-голям ентусиазъм в битката влиза Антоанета Цонева от ДБ, която още преди старта на кампанията се зарече тя да бъде епична.

Освен в Пазарджик Пеевски води листата на ДПС и в Благоевград, където отново ще се изправи лице в лице със Станислав Балабанов от ИТН. Балабанов заема мястото на Виктория Василева, която реши да се оттегли не само от партията, но и от политиката. Тук ГЕРБ отново залагат на Росен Желязков, а „Продължаваме промяната“  - на Андрей Гюров. БСП използва „тежката артилерия“ - лидерът на партията Корнелия Нинова, а „Възраждане“ залага на зам.-председателя си Цончо Ганев.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама