Пловдивско село е под вода

16:07, 03 сеп 22 25 2999 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пловдивското село Трилистник е под вода, съобщи кметът на община Марица Димитър Иванов, който е в селото. Водата е нахлула дори и във високите части. По думите на Иванов ситуацията е бедствена, като селото е блокирано и от двата края. Към момента с помощта на два противопожарни екипа, доброволци и трактори са евакуирани около 50 човека.

Търсим помощ от всички институции да помогнат в бедствието, добави той.  По думите на кмета от водата не е само от реката, той допусна, че е възможно да са се скъсали стени и на язовири.

Радев от наводненото село: Ето резултатите от климатичните промени

Началникът на Националната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов съобщи, че обстановката в Трилистник в момента е спокойна, водата е около 50 см. Той допълни, че 40 души са изведени, 2 хеликоптера на ВВС са помогнали за евакуацията, а тежка техника на земеделското министерство ще възстанови дигата или ще направи нови отвори, за да се оттече водата.

Президентът Румен Радев обеща помощ по въздух за Трилистник и останалите наводнени села по поречието на Стряма, които бяха залети този сутрин. Той посети пострадалото село, което е под вода, залети са ниви, къщи, улици. „Най-важното в момента е, понеже селото е откъснато от две страни, да видим дали няма хора в риск. Затова ще бъде вдигнат хеликоптер на ВВС да се направи оглед, за да сме сигурни, че няма хора, които бедстват. И ако има такива, да им се помогне. Другото после“.

Заедно с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев и министърът на земеделието Явор Гечев на хората бе обещана помощ и спешно свикване на комисията за бедствия, която да оцени щетите, пише БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама