„Защо тръбата е цяла“: Софиянски оправда статуса на Янев с хакерска атака

11:47, 05 сеп 22 25 3134 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Статусът на Стефан Янев, в който бившият служебен премиер пита „защо тръбата е цяла? Защо газът тече?“, вероятно в контекста на реакциите около решението на служебното правителство да поднови преговорите с „Газпром“, бил плод на хакерска атака. Така учредителят на „Съюза на свободните демократи“ Стефан Софиянски обясни загадъчния Facebook пост на лидера на „Български възход“ Стефан Янев, с когото вече са коалиционни партньори. 

„Български възход“ се коалира с партията на Софиянски

Припомняме, че преди близо две седмици във Facebook пост Янев се обърна към своите братя и сестри с реторичния въпрос не разбирате ли, че ви заблуждават. След което попита: Защо тръбата е цяла? Защо газът тече? Колко месеца са нужни умно-красивите, хората със сърце във Вашингтон и в „състояние на война“ с Русия, да спрат газа?“. Тези няколко изречения обаче буквално взривиха социалните мрежи в последните седмици. Някои ги определиха като „русофилско хайку“, а други помолиха бившия служебен премиер и министър на отбраната „да пише на руски, защото нищо не му се разбира“. Постът му вдъхнови и потребителите в социалните мрежи да създадат множество карикатури, шаржове и колажи с неговия образ. 

Под самия статус към момента има над 1,3 хил. коментара, споделянията пък са 236. Освен това той все още не е изтрит и след него има немалко публикации от телевизионни участия на Стефан Янев и негови изказвания. 

Доколкото разбрах, не го е казал той. Няма значение, не мога да коментирам нещо, което не съм го чул и не съм чел. Не го разбирам и като въпрос. Консултирахме се и се смята, че това е, как да го наречем, хакерска атака или нещо такова. Помислете си колко е нелогично, за да го каже сериозен човек като господин Янев. Все пак той два мандата беше служебен премиер и то успешен“, оправда го Стефан Софиянски в ефира на Нова телевизия.

Янев застана зад думите си и не отрече, че той го е написал

В същото време обаче вчера в ефира на bTV неговият адаш Стефан Янев не отрече, че той е автор на въпросния пост и не спомена за никаква хакерска атака. Янев обясни, че е имал предвид тръбата на т. нар. „Балкански поток“, по който през страната ни минават сериозни количества газ. „Тук въпросът има два ракурса - единият е в общоевропейски план, защото европейските лидери за 6 месеца не намериха начин да търсят солидарност и решение за гарантиране на на доставките, гарантиране на поносими цени. В чисто вътрешен план, а в българския парламент се появи една коалиция, да кажем анти „Газпром“, която имаше поне 140 депутати. Тя не направи нищо, за да спре примерно транзита на този газ“, защити думите си Янев.

Според него Европа е трябвало да направи обща политика по отношение на снабдяването на газ за цяла Европа. „Това трябваше да е солидарна политика за всички страни членки, не страните членки да се спасяват поединично. Миналата седмица чух австрийският канцлер да изразява същата теза. Мисля, че е крайно време и в момента се свиква след няколко дни европейски съвет, който ще дискутира освен всички останали и тази тема“, каза още той.

А бившият столичен кмет заяви пред Нова телевизия, че е на мнение, че България трябва да се върне на масата за преговори с „Газпром“, което не изключва преговори за други пътища на доставка. Ние не сме по-глупави от германците, след като германците работят и плащат в рубли. Видяхте, че пробвахме друг алтернативен източник. Мен не ме притесняват едни преговори. За мен хаосът в енергетиката е проблемът. Германия продължи отношенията си с „Газпром“. Трябва да видим някакъв начин да осигурим зимата на българите“, отбеляза той.

Софиянски каза, че за разлика от другите политици, той не разглежда газа като политически проблем, а като икономически.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама