България ще изнася ток за Северна Македония

17:15, 05 сеп 22 / Политика 25 2402 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

България ще изнася електрическа енергия за Северна Македония. Това стана ясно след среща между премиерите Гълъб Донев и Димитър Ковачевски, предаде bTV.

„Обсъждахме решение за снабдяване с електрическа енергия през 2023 година. Договорихме се да формираме работна група от министерствата на икономиката и енергетиката, в която ще се разговаря за капацитета за транспортиране на електрическа енергия и цените“, обяви премиерът на Северна Македония Ковачевски.

„Ако преди две години обсъждахме пандемията, която затвори света, то сега кризата е около недостигът на електрическа енергия“, посочи премиерът на Северна Македония.

България традиционно е енергиен лидер в района, който гарантира сигурността в сектора на Балканите. Износът на около 200 МВтч базова равномерна енергия ще е за периода до 31 март 2023 година“, уточни министър-председателят Гълъб Донев.

„Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители на РСМ“, добави Донев, цитиран от Нова телевизия.

По думите му ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в „Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис. "Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности", категоричен е българският премиер. 

Радев увери: България ще бъде отново солидарна с братска Македония

След срещата си с премиера Донев Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев. „България ще бъде отново солидарна с братска Македония“, заяви държавнят глава Румен Радев.

„Въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура. Това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да подкрепя безрезервно Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната през настояването за превантивния контингент на ООН при разпадане на бивша Югославия, през оказването на помощ по време на ембаргото, през оказването на военно-техническа помощ, при катастрофи и природни бедствия“, заяви Румен Радев, цитиран от БНТ.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама