След наводненията: щети за 25 млн. лева по общинските имоти, 7-8 млн. по частните

18:20, 06 сеп 22 25 2479 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

На повече от 25 млн. лева възлизат щетите върху общинската инфраструктура след бедствието в Карловско. За 7-8 млн. лева са щетите по частните имоти. Това обясни в ефира на Нова телевизия кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той допълни, че работата по разчистването и възстановяването на селата ще продължи поне 1 година.

„Поне 3 месеца ще ни трябват да разчистим всичко. Ще ни трябват и няколко месеца за възстановяването на мостовете. Отнесени са 7. Утре ще съобщя на Министерския съвет, че има варианти за аварийно възстановяване на някои от тях”, обясни Кабаиванов.

Освен това трябват средства за строителни материали за домовете, които могат да бъдат възстановени, както и за изграждането на нови домове на хората, които не могат да възстановят техните.  

В момента няма хора без подслон, няма ненахранени, няма хора, на които да не им е предоставена медицинска помощ. Първоначално бяха настанени в кметствата и читалищата, но хората предпочетоха да отидат при близки”, обясни Кабаиванов.

Трябва да се изградят временни жилища за през зимата. Ако има възможност, в техните дворове”, коментира кметът. 

Днес в село Богдан е имало над 800 доброволци, в Каравелово – над 600, а в Слатина - над 200.

Доброволците помагат на хората да разчистят домовете си. Съборените дървета ще бъдат отстранени, нарязани и раздадени на населението.

Община Карлово откри DMS кампания за дарения

На сайта на община Карлово има публикуван телефон, на който денонощно се приемат заявки и дарения, открита е и банкова сметка за дарения. „Средствата, които се събират - до вчерашния ден бяха 50 000 лв. и продължават - ще бъдат основно за строителни материали, с които хората да си възстановят домовете и за закупуване на най-необходимото - храна, дрехи, одеяла”, обясни Кабаиванов по-рано пред БНТ. 

Има нужда от пакетирана храна, консерви и кухненско оборудване, освен това - легла, матраци, гардероби, шкафове. За момента има достатъчно питейна вода.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама