В РСМ събират подписи за референдум срещу договора с България

10:19, 06 сеп 22 / Свят 25 2029 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че партията ще започне събирането на подписи за организиране на референдум срещу Договора за приятелство и добросъседство с България, който бе подписан на 1-ви август 2017 г. от премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев.

Според Мицкоски този Договор е бил източник на всички проблеми за Македония и дава повод България да има максималистични искания и позиции” спрямо РСМ.

Решението за организирането на референдума е взето от Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ. От партията предлагат следния въпрос: Дали подкрепяте анулирането на Ратификацията на Договора за приятелство и добросъседство между РМ и РБ, който е публикуван в Държавен вестник 12/2018 от 18.01.2018 година?

Опозицията в Северна Македония сведе българите до 750 семейства

Мицкоски обяви, че в най-кратки срокове ще бъдат събрани необходимите 150 000 подписа за провеждането на задължителен референдум”. Партията ще призове за анулиране на този Договор и по този начин ще бъде премахнато и искането за промяна на учебниците, оспорването на езика, историята, културата и т.н.”, каза още той, предаде БГНЕС.

Според Мицкоски ВМРО-ДПМНЕ подкрепяло интеграцията на Македония в ЕС, но не и асимилацията, промяна на историческите факти и обезличаването на идентичността”. Той призова властта да позволи на народа да се произнесе по този въпрос и по този начин да се сложи край на рекета, натиска и спирачките от страна на България”. Ако председателят на парламента Талат Джафери определи тази инициатива като незаконосъобразна тогава ние ще предприемем други стъпки”. 

Веднага след решението на ВМРО-ДПМНЕ от управляващата партия на премиера Димитър Ковачевски Социалдемократическият съюз (СДСМ) съобщиха, че инициатива срещу ЕС няма да получи подкрепа дори от опозиционните партии, а мненията в самата ВМРО-ДПМНЕ са разделени” по този въпрос. Според СДСМ инициативата за референдума е лично решение на Мицкоски, за да запази мястото си във ВМРО-ДПМНЕ”.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама