Мъжете в Япония помагат с домакинската работа средно 2 часа на ден

20:25, 06 сеп 22 / Любопитно 25 2182 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Японските мъже вече отделят рекордно много време за домакинска работа, като в семейства с дете под шест години те го правят средно 1 час и 54 минути на ден, съобщи ТАСС. 

Данните са от доклада за ситуацията в обществения живот на страната през 2021 г., публикуван от Министерството на административните въпроси и комуникациите на Япония на всеки пет години, пише БТА. 

Домакинската работа и грижите за деца на мъжете вече отнемат половин час повече, отколкото през 2016 г. Това е най-много от 1991 г., когато са започнали подобни проучвания. В същото време и досега те представляват само една четвърт от времето, което жените отделят за домакинска работа.

В контекста на разпространението на новия коронавирус японците са прекарали почти 50 процента по-малко време за пътуване и развлечения извън дома през предишната година, отколкото преди пет години.

Но поради прехвърлянето на много служители към схеми за дистанционна работа, те са започнали да спят с 14 минути повече, отколкото през 2016 г. Преди това времето за сън непрекъснато намаляваше в страната двадесет години подред. Сега хората в Япония спят средно по 7 часа 54 минути на ден. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама