Показват писмо на Джейн Остин с прототипа на мистър Дарси

16:10, 11 сеп 22 / Култура 25 2321 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Джейн Остин, прочутата авторка на романа „Гордост и предразсъдъци“, разказва за запознанството и флирта с прототипа на мистър Дарси в писмо, което ще бъде показано за първи път на широката публика, съобщава „Дейли мейл“.

То датира от 1796 г. и в него писателката споделя със сестра си Касандра вълнението от предстоящ бал и нови запознанства. Там тя среща ирландския адвокат Том Лефрой. По това време писателката е едва двадесетгодишна. Историята, която по-късно ще се превърне в прочутия роман „Гордост и предразсъдъци“, датира от същия период. 

Първоначално Джейн Остин описва Лефрой, споделяйки, че „изобщо не я е грижа за него“. На следващия ден двайсетгодишната писателка вече разказва по-подробно за флирта и чувствата си. Писмото на Остин, писано в продължение на две дни, не създава впечатление за разбито сърце. 

Съществуват множество спекулации, че именно Лефрой става прототип на мистър Дарси. Биографичният филм от 2007 г. с участието на Ан Хатауей и Джеймс Макавой „Да бъдеш Джейн Остин“ („Becoming Jane“) разказва любовната история на младата писателка и ирландския адвокат. 

Писмото на Джейн Остин е част от изложба, посветена на авторката в дома й в Чотън. На откриването са показани още портрет на Том Лефрой, както и костюмите, носени от Хатауей и Макавой в биографичния филм „Да бъдеш Джейн Остин“, пише БТА.

Софи Рейнолдс, куратор на изложбата, споделя, че представянето на писмото, разказващо за запознанството и влюбването в Том Лефрой е много вълнуващо за феновете на Остин: „Стилът на писмото е хитроумен, блестящ, сякаш е писано от самата Елизабет Бенет.“ 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама