Кабинетът спрял ТЕЦ „Марица 3“, за да не затвори енергетиката

12:08, 13 сеп 22 25 2203 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ТЕЦ „Марица 3“ поставя под риск цялата електроенергийна система на България. Това обявиха министрите на енергетиката и на околната среда и водите - Росен Христов и Росица Карамфилова по време на брифинг, след като централата спря през уикенда заради замърсяване. 

ТЕЦ „Марица 3“ - Димитровград спира временно

Днес стана ясно, че ТЕЦ „Марица 3“ няма да отвори, ако не изпълни предписанията, защото освен риск за здравето на населението, честите нарушения на екологичните норми от страна на централата поставят под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и могат да доведат дори до спирането на големите инсталации в маришкия басейн. Ще подлежи и на проверки от страна на МОСВ.

Те обаче отбелязаха, че населението на Димитровград няма да бъде евакуирано, въпреки огромното замърсяване на въздуха от серния диоксид.

Министрите обявиха, че в рамките на по-малко от 12 часа от петък до събота са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид. Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК, която позволява 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. С регистрираното замърсяване от ТЕЦ „Марица 3“, страната ни вече е достигнала позволените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови. Междувременно срещу страната ни се водят две наказателни процедури за качеството на въздуха - за високото ниво на фини прахови частици и за високи нива на серен диоксид.

„Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Мощността на ТЕЦ „Марица 3“, в същото време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са критични за цялата енергийна система. И с още 2 нарушения в ТЕЦ Марица 3 се рискува работата на маришките централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, при положение че всички съседни държави внасят електричество у нас“, каза служебният енергиен министър Росен Христов, цитиран от БНТ.

Според Росен Христов спирането на работа на ТЕЦ-а няма да се отрази сериозно на производството на ток у нас, тъй като мощностите му са незначителни. „Всички тези предписания, които се дават, са форма на консултация как да си приведат производството в определените норми и това е технически възможно. Те могат да работят в тези параметри - просто ги нарушават системно с цел икономическа изгода или техническа некомпетентност“, каза Христов.

ТЕЦ Брикел продължава да работи, но с ежедневни проверки от страна на МОСВ. За целта са командировани служители от различни регионални екоинспекции, които дежурят и през почивните дни.

Никой от нас няма желание да затваря големи горивни инсталации, но има комплексни разрешителни, които са определили условия, при която всяка от тези инсталации може да работи. Неизпълнението на тези разрешителни води до нарушение на екологичните норми, а това води до прекратяването на дейността им до привеждане в съответствие“, заяви министърът на околната среда и водите.

През август на ТЕЦ „Брикел“ беше наложена принудителна административна мярка за установени редица несъответствия при работата му. Тя е с предварително изпълнение, което беше отменено от съда.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама