74% от компаниите у нас използват природен газ, като само 37% имат алтернатива

15:23, 13 сеп 22 25 1908 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

74% от компаниите у нас използват природен газ, а само 37% могат да го заменят с алтернативно гориво. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при откриването на специализираното изложение „MachTech & InnoTech Expo 2022“. Данните са от анкета с българските предприятия, проведена от министерството през август, която цели да даде актуална картина на нуждите на бизнеса. 

От проведеното допитване става ясно още, че 60% от фирмите не могат да намалят обемите на консумация на природния газ. „Тези данни още веднъж показват колко е важна диверсификацията и осигуряването на най-добри цени на енергийните източници преди зимния сезон“, заяви Никола Стоянов, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката и индустрията. 

Чирен е запълнен на 67%, до края на октомври може да стигне 80%

Министър Стоянов поздрави участниците в изложението и посочи, че за 2021 г. износът на българските компании, работещи в машиностроителния сектор, надхвърля 4 млрд. лева. „70% от продукцията в отрасъла се изнася за държави в Европа, което е ясен знак, че българските фирми са силно конкурентни на световните пазари“, съобщи още Стоянов. По думите му, секторът е с висока добавена стойност и българската държава полага всички усилия, за да подобри бизнес средата у нас.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама