1/3 от пиесите на Шекспир са написани с друг автор

20:45, 14 сеп 22 / Култура 25 2153 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

До една трета от пиесите на Уилям Шекспир „може да са написани в съавторство“ с друг творец, предаде ДПА, като се позовава на анализ на произведенията.

Експерти отдавна подозират, че драматургът е сътрудничил по редица проекти и нови методи хвърлят светлина върху това до каква степен е било така.

Данните разкриват, че пиеси като „Тит Андроник“ и „Перикъл“ може да са създадени в съавсторство съответно с Джордж Пийл и Джордж Уилкинс.

Някои творби пък може да са започнати от други автори и завършени от Шекспир. Например, според анализа някои от по-ранните сцени в „Хенри Шести. Втора част“ вероятно са започнати от Кристофър Марлоу.

„Мяра за мяра“ е била адаптирана от Томас Мидълтън след смъртта на Шекспир, както и „Макбет“. Няма обаче оригинална неадаптирана версия на последното произведение.

По време на Британския научен фестивал в Лестър професор Гейбриъл Еган от университета „Де Монфор“ каза, че неговият анализ предполага, че Шекспир може да е написал много повече, отколкото се смяташе досега, но добави, че част от това, което се смята, че е дело на драматурга, всъщност не е. Той предполага, че Шекспир стои зад 43 пиеси, а 14 са написани в съавторство.

Той е бил много по-общителен писател, отколкото сме предполагали“, обяснява Еган. „Бил е ангажиран и с други писатели…. Това е ключовият момент, той всъщност, работейки в театъра, трябва да е чел творби на други хора, в много случаи е сядал с тях и е казвал „хайде да направим пиеса“.

Според Гейбриъл Еган „това не е модел на общителност, с който израснах и научих като студент, но е нещо, което открихме за неговия ангажимент в театралната индустрия“.

Използвайки компютърни модели, изследователите разглеждат използването на функционални думи като „и“, „на“ и други в класически текстове, за да установят специфични стилове и модели на писане на конкретни автори.

Дензъл Уошингтън влиза в образа на Макбет

Еган открива, че в творчеството на Шекспир съществува отчетлив отпечатък на много други автори. Той е най-изненадан да установи колко голяма част от трите пиеси „Хенри VI“ не са написани от Шекспир. „Това е сравнително ново откритие, че те са в съавторство – няма външна причина да мислим така”, обяснява специалистът. 

„При други пиеси като „Двама благородни сродници“, на заглавната страница пише „от Джон Флетчър“. „Изненадващо е, че тези („Хенри VI“) са в съавторство”, казва Еган.

Нещо като една трета от пиесите на Шекспир всъщност са пиеси в съавторство. Опитите да се опровергае това заключение се сриват при внимателно разследване от експерти“, допълва той.

Според Гейбриъл Еган има хора, които „много харесват“ образа на Шекспир като „самотен гений“ и не обичат да мислят за известните му стихове като за написани от някой друг, пише БТА. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама