Бъдеща магистрала бе обявена за национален обект

12:10, 14 сеп 22 / Политика 25 2600 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министерският съвет обяви бъдещата автомагистрала от Русе до Велико Търново за национален обект, каза след заседанието на кабинета регионалният министър Иван Шишков.

Подробният устройствен план е готов и другата седмица ще бъде одобрен със заповед от министъра, с което започва истинската процедура по отчуждаване и изграждане на магистрата. В момента има идеен проект от Русе до Бяла и обхода на Бяла - два от трите бъдещи лота за магистралата.

С това решение сме направили част от онова действие, с което трябва бавно и методично да ликвидираме 10-годишия хаос, който цареше в строежа на пътищата, и да въдворим правов и планов ред в цялото изграждане“, каза той.

Тази магистрала е част от най-важния транспортен коридор север-юг, който е със значение не само в България, но и в цяла Европа, допълни министърът, цитиран от БНТ.

Това, че става национален обект означава: по-лесни процедури за одобряване, по-лесни процедури за отчуждаване и държавата може да осигури по-лесни инвестиции. Основната цел е да се постигне по-голяма безопасност на движението, както и проходимост на нашите пътища, което според министъра е причина за многото катастрофи у нас.

Шишков съобщи още, че Министерският съвет е одобрил съгласие за изменение в общия устройствен план на София за разширяването на третия метродиаметър. Той ще минава през Военна академия, ул. „Гео Милев“, „Арена Армеец“ до „Цариградско шосе“. Ще е 6 км и ще е с 6 метростанции.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама