Ето кои ще са българските представители на погребението на кралицата

09:31, 15 сеп 22 25 2882 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 19 септември държавният глава Румен Радев ще участва в траурната церемония по повод погребението на кралица Елизабет II, която ще се проведе в Лондон, съобщиха от президентството.

На погребението да присъства и Симеон Сакскобургготски, това са потвърдили пред Dir.bg от секретариата на последния български цар и министър-председател от 2001 до 2005 г.

Кралица Елизабет Втора е пета братовчедка на децата на Симеон Сакскобургготски. Макар да е по-малък с 11 години от кралицата, той ѝ се пада „чичо“. Кръвната връзка между семействата датира още отпреди 5 поколения. Нещо повече - княгиня Клементина, майката на цар Фердинанд, е била и близка приятелка на британската кралица Виктория, за което свидетелстват запазените и до днес писма между двете.

Симеон Сакскобургготски, съпругата му Маргарита и децата ѝ нееднократно са присъствали на тържества и събития, организирани от Кралското семейство на Великобритания. Те бяха сред коронованите гости на тържествата по повод 60 г. от възкачването на кралица Елизабет Втора на трона на 04.05.2011 г.  Бяха поканени на официален обяд, даван от Кралицата в двореца Уиндзор. Обядът с коронованите особи тогава бе едно от множеството събития през годината, с които се отбелязваше Диамантения Юбилей на Елизабет II.

Церемонията ще се проведе в Уестминстърското абатство, където са короновани всички британски монарси. Именно там кралицата се омъжи за принц Филип през 1947 г. След церемонията Елизабет II ще бъде положена в Уиндзор. Държавни глави от целия свят ще бъдат поканени да присъстват на погребението редом с кралската фамилия.

Кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст на 8 септември в замъка Балморал - резиденцията на британските монарси в Шотландия. Там се проведе поклонение пред тленните ѝ останки, които след това бяха пренесени в Бъкингамския дворец, а после и в сградата на британския парламент.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:00, 15 сеп 22

Нашият Симеончо не е държавен глава, но той ще мине в графата на Иван Костов, че всички сме братовчеди.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама