Антинобелови награди 2022: Запекът вредял на секса при скорпионите

18:45, 16 сеп 22 / Любопитно 25 1939 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Секс животът на скорпионите, сърфирането по вълните, синхронизираният сърдечен ритъм и гумен лос в естествени размери - това са все неща, които на пръв поглед може да нямат много общо, но които са в основата на победата на тазгодишните лауреати на Антинобеловите награди - отличията за комични постижения в науката, връчвани за 32-и път в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Антинобеловите награди се присъждат обикновено преди самите Нобелови награди, които пък по традиция се присъждат в първата седмица на октомври. Антинобелите се разпределят в общо 10 категории и по традиция церемонията е предварително записана в Харвардския университет. Във връчването на наградите участват и истински Нобелови лауреати. А антинобеловите лауреати получават и 10 трилиона зимбабвийски долара, които нямат никаква стойност.

В категорията за физика победи преподавателят по биология в университета Уест Честър в Пенсилвания Франк Фиш заедно с изследователи от университета в Страчклайд в Глазгоу, в Шотландия, открили защо патетата следват обикновено майка си в индианска нишка. Те са констатирали, че всъщност патета сърфирали по вълните, породени от преминаването на майка си и пестели енергия по този начин.

В категорията за кардиология победи изследване, показало, че по време на срещи на сляпо, сърцата на хората, които се оказвали привлечени един от друг, започвали да бият в синхрон. Констатацията е на изследователката Елиска Прочазкова от университета в Лейден в Нидерландия. Експериментът със срещите на сляпо е показал, че само за две секунди участниците в тях имали много комплексна идея за човека, седящ срещу тях, и били способни много бързо да решат дали искат да се срещат с някого или не.

Солимари Гарсия-Ернандес и Глауко Мачадо от университета в Сао Пауло в Бразилия спечелиха пък Антинобеловата награда по биология за изследване, което показало, че запекът вредял върху сексуалния живот на скорпионите. Скорпионите „откачат“ част от тялото си, за да избягат от хищник, който им е хвърлил око, но при това те губят освен опашката и последния дял от храносмилателния си тракт, което води до запек и в крайна сметка до смърт при тях.  А преди да настъпи смъртта, се стигало до дълготрайно намаляване на двигателните способности, което възпрепятствало скорпионите при търсене на сексуален партньор, констатирали експертите.

Магнус Герс спечели наградата в категорията за безопасно инженерство заради това, че е направил гумен лос в цял размер за използване при тестове за катастрофи. Герс е завършил Кралския технологичен институт в Стокхолм. В Швеция често пъти има сблъсъци между лосове и коли и това води до травми и смърт както при хората, така и при животните. По време на тестовете на колите производителите обаче рядко правят експерименти с манекени на животни и създадения от Герс гумен лос в истински размери ще помогне да се проучи една област, която заслужава повече внимание, а именно как да се предотвратят фаталните последствия от сблъсъци на коли с лосове, пише БТА.

Антинобеловата награда за литература пък бе споделена от Ерик Мартинес, Франсис Молика и Едуард Гибсън от Масачузетския технологичен институт за това, че са анализирали какво прави езика на юридическите документи ненужно труден за разбиране.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама