Станишев повече няма да е лидер на ПЕС

13:38, 16 сеп 22 / Политика 25 2426 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сергей Станишев няма да се кандидатира за нов мандат като президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Това обяви самият той на пресконференция в този час.

Станишев е начело на поста от 2011 г. и завършва четвъртия си мандат. Той започна разказа си с история от сина си. Когато в училище разказвали за родителите си, 9-годишният Георги обобщил информацията за баща си: „Един ден, като умре, ще отиде при легендите”.

Причините за оттеглянето на Станишев са политически и той благодари на всички, които са му предложили да го издигнат за нов мандат.

Не можеш да претендираш да си президент на ПЕС, ако нямаш силна партия зад гърба си”, обясни Станишев. И уточни, че не е търсил номинация от ръководството на БСП. „Няма логика партия, чието ръководство иска да подражава на Виктор Орбан да излъчи президент на ПЕС“, допълни той, цитиран от „24 часа”.

Срокът за номинации е изтекъл в полунощ снощи, затова Станишев е избрал да обяви решението си първо в България днес.

„Има числа, които илюстрират какво може да постигне едно сплотено политическо семейство“, каза Станишев и отчете работата си начело на ПЕС. Той даде пример с европейския социален стълб и реформата на Европейския социален договор. „За България по това разпределение са заделени 5 млрд. лева. Успяхме да превърнем в реалност европейската младежка гаранция и само за България финансирането е над 100 млн. лв. в определен период. Същото може да се каже и за европейската детска гаранция”.

Най-големият успех на ПЕС е фондът за следващо поколение в ЕС, който залага икономически и социален пакет в помощ на страните да се справят с последиците от кризата в следствие на пандемията от COVID-19. Целият обем на програмата е над 800 млрд. евро, от които само за България има 6,3 млрд. Евро“, допълни Станишев. Даде пример и с Фонда за справедлив преход.

ПЕС е най-сплотеното политическо семейство на политическата сцена“, отчете Станишев. „Но това не означавало, че бъдещото и за левицата, и за Европа, е безоблачно. Виждаме множество кризи, които се наслагват една над друга и създават сериозни рискове“, допълни той.

Станишев отказа да коментира вътрешнополитически теми и какви са плановете му и дали ще участва отново в политиката у нас. „Сега сме в предизборна кампания, а аз съм много дисциплиниран член на БСП и не бих искал да навредя на моята партия“, обясни той. Като уточни, че дава брифинга, защото няма как да не отчете свършеното от него за 11 години начело на ПЕС.

Каузата за това левицата в България да бъде силна отново е моя лична кауза“, уточни обаче той. „Никой сам по себе си не може да е спасител на България, ще работя за силна левица, а под каква форма - ще видим“, допълни Станишев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама