Ликвидираха в кабинета му главния прокурор на т.нар. Луганска република

16:01, 16 сеп 22 25 4689 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Главният прокурор на т. н. ЛНР Сергей Горенко е бил ликвидиран при взрив в кабинета му на третия етаж в сградата на прокуратурата в Луганск, съобщиха украински телеграм канали. Смъртта на Горенко беше потвърдена от РИА Новости, а агенцията допълва, че при взрива е загинала и заместничката на главния прокурор Екатерина Стегленко.

Малко преди обяд в петък местните иноформационни портали в Луганск, а след тях и ТАСС предадоха за силен взрив в сградата на Генералната прокуратура на централната улица „Коцубински“. Снимки и видео показваха избити прозорци на третия етаж, точно там, където се намира кабинетът на Горенко. Впоследствие минувачи пуснаха и клип, заснет от автомобил, в който коментират, че взривът е вътре в сградата на обвинението. „Ооо, яко. А, това е излетяло, да? Прокуратурата! Вътре в сградата се е взривило!“ – коментира женски глас предметите, които са се разлетели до уличното платно, пише offnews.bg.

Украински източници посочват, че колаборантът Коренко, който работи за руските власти още от 2014 година, е бил тежко ранен, взривът е откъснал едната му ръка. Бил е евакуиран и откаран в болница, но скоро след това дойде съобщение, че е починал от раните си. Смъртта на Горенко и Стегленко беше официално потвърдена от представителя на Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко. Експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство.

Кореспондентът на руския „Известия“ в Луганск Дмитрий Зименкин, който живее на няколкостотин метра от прокуратурата, разказа във видео от мястото на инцидента, че първоначално се е чул силен гръм, като от срутването на строителни материали. После станало ясно, че е гръмнало на третия етаж в прокуратурата.

Кореспондентът допълни, че всички дървета пред прозорците на Горенко са окачени с парцалчета от пердетата и завесите на кабинета му, по тротоара и на уличното платно има стъкла и дограма. „Цялата територия е отцепена, извършват се проверки и на близките местности, има пожарни, но няма открити източници на огън“, разказа Зименкин.

Офисът на Генералната прокуратура се намира срещу сградата на Върховния съд на т. н. ЛНР, в която от вчера върви процес срещу наблюдателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Дмитрий Шарбанов, когото проруските власти в Луганск обвиняват в държавна измяна и сътрудничество в полза на ЦРУ.

В профила си в Телеграм лидерът на луганските сепаратисти Леонид Пасечник заяви, че Горенко и Стегленко са загинали в резултат на терористичен акт и обвини за това Киев. „Взривът в сградата на Генералната прокуратура на ЛНР демонстрира, че Киевският режим е преминал всички възможни граници на позволеното. Днешното произшествие за пореден път подтвърждава, че Украйна при сегашното X ръководство е държава – терорист“.

Пасечник съобщи, че службите на непризнавото международно сепаратистко образувание са започнали издирване на лицата, които са съпричастни към извършеното престъпление. „Ние, жителите на ЛНР, не трябва да се поддаваме на паника, защото точно на това разчитат действията на терористите“, каза Пасечник. Съветникът в кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Михаил Подоляк нарече убийството на луганския прокурор разчистване на сметки между местните криминални авторитети.

През февруари беше разпространено видео, на което Сергей Горенко „стои на границата“, както написа самият той в Инстаграм, и стреля със 122-милиметрова гаубица Д-30, забранена от Минските протоколи, срещу Станица Луганска. После излязоха предположения, че изстреляният от него снаряд е поразил детската градина в Станица Луганска. Видеото беше годно доказателство за международния съд в Хага за военно престъпление и за използване на забранено въоръжение от самия главен прокурор Горенко. Сега доказателството става излишно.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама