ПП сезира Кьовеши заради злоупотреби на ГЕРБ с евросредства

16:14, 19 сеп 22 25 2414 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев изнесоха информация за злоупотреби при одити на европроектите, извършвани по време на управлението на ГЕРБ. Те твърдят, че са получили сигнал на базата на данни за последните години за това, че евпропроекти за милиарди левове са подбирани за одит еднолично от дългогодишен кадър на ГЕРБ и лидера на партията Бойко Борисов.

По думите им порочната практика е прекъсната от правителството на ПП, но е възобновена от служебния кабинет чрез Добринка Михайлова, върната на длъжността и.д. директор на дирекция Одити на средства по регионални политики“. Тя има дългогодишна кариера в правителствата на Бойко Борисов. По време на първия кабинет на ГЕРБ Михайлова е заемала длъжността изпълнителен директор в агенцията  „Одит на средства на ЕС“. В обхвата на работата ѝ попадат проекти като санирането в Хасково, в което участва цялото семейство на Делян Добрев, разказаха лидерите на ПП на събитие пред Централен Софийски затвор.

„Избрахме това място не случайно. Миналата година арестувахме Борисов и заради пробойните в българската прокуратура, той беше пуснат след 24 часа. Винаги ще бъде така, докато имаме недосегаем главен прокурор. Този сигнал касае евросредства, което означава, че работеща Антикорупционна комисия, заедно с Европейската прокуратура, може да доведе до повдигнати обвинения и реални присъди“, коментира Кирил Петков, цитиран от пресцентъра на партията.

Асен Василев разкри подробности около схемата, за която „Продължаваме промяната“ подготвя сигнал до Европрокуратурата. „Отстранихме Добринка Михайлова от длъжността ѝ в агенцията именно заради разкритията около роднинския проект в Хасково. Според новите данни, които получихме, се оказва, че години наред проектите, които се одитират от ЕК преди изплащане на парите по европейските програми, са подбирани лично от нея. Това е нарушение, защото спроред критериите на ЕК, одитите следва да обхващат случайно избрана извадка от всички проекти“, посочи той.

„За целта по време на управлението на Бойко Борисов държавата инвестира в специален софтуер на стойност близо 800 000 лева без ДДС. Вместо него обаче Добринка Михайлова използва известния сайт random.org, който дава възможност резултатите да се манипулират без проследимост“, коментира още Василев. Според него по тази схема ЕК без проблем възстановява парите, разпределени към избраните получатели на финансиране – като фамилията на Делян Добрев в Хасково.

От ПП припомнят, че още през април са сезирали Европрокуратурата за над 5 милиона лева по програма Региони в растеж», неправомерно похарчени по времето на Борисов за адвокатски кантори, близки до ГЕРБ. Поне половин милион са били насочени към кантората на адвоката на Борисов.

„След 2 октомври, всички българи ще трябва да изберат – искат ли Борисов и неговата свита да управляват България отново, или искат да ги видят зад стените на сградата отзад“, заключи Кирил Петков.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Велислав 17:33, 19 сеп 22

Злоупотребите с евросредства може да са започнали по времето на управлението на ГЕРБ, но продължиха с пълна сила и по времето на "Продължаваме промяната" - партията на Иво Прокопиев!

2 Анонимен 18:04, 19 сеп 22

Герберската банда и ДПС задължително искаме да ги видим зад оградата.

3 Анонимен 01:57, 20 сеп 22

Герб умира бавно.Нямат път,само един към затвора.Гешев няма дае вечен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама