ЕЦБ предвижда ново повишаване на лихвите

08:35, 21 сеп 22 / Свят 25 1830 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Европейската централна банка е твърдо решена да попречи рязкото покачване на инфлацията да се превърне в норма. Това заяви нейният президент Кристин Лагард, предава БНР.

Тя посочи, че пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна оказват траен натиск върху цените. Двата шока доведоха до повишаване на потребителските цени, което е „много по-високо и по-трайно“ от очакваното, заяви Лагард в реч във Франкфурт, като добави, че централната банка трябва да гарантира, че високата до небето инфлация няма да стане постоянна. „Това е, което ЕЦБ прави“, каза Лагард.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е рекордно високо ниво, като анализаторите прогнозират, че до края на годината тя може да достигне двуцифрено число. На последното си заседание по-рано този месец ЕЦБ повиши лихвените си проценти с рекордно големите 75 базисни пункта, докато се опитваше да укроти скока на потребителските цени.

„Край на евтините пари“: ЕЦБ вдигна лихвата за пръв път от 11 години насам

Шоковите решения дойдоха само няколко седмици след като банката повиши лихвите за първи път от повече от десетилетие, слагайки край на периода на отрицателни лихвени проценти. Тези агресивни ходове бяха „ключов инструмент, с който сигнализирахме за нашата решимост да върнем инфлацията до целевите за ЕЦБ 2%“, заяви Лагард.

В перспектива ЕЦБ очаква да „повиши лихвените проценти допълнително на следващите си няколко заседания“, каза тя. Колко бързо и колко далеч ще се повишат лихвите, ще зависи от „инфлационните перспективи, добави тя.

Намаляването на вноса на руски газ „ще има последици през следващите няколко години“, поддържайки високи цени на енергията, докато затрудненията, свързани с пандемията, ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в условията на по-високи разходи, добави тя.

Ограниченията на доставките и в двата случая „вероятно ще продължат по-дълго, отколкото в миналото“, каза Лагард и добави, че „ще отнеме повече време инфлационните ефекти от тези шокове да отшумят“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама