Почти 9,5 млн. лева отпусна кабинетът на ЦИК за изборите

16:05, 21 сеп 22 25 1780 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи в размер 9 456 233 лв. по бюджета на Централната избирателна комисия за 2022 г. Средствата са за финансово обезпечаване дейностите по техническото осигуряване на електронното машинно гласуване за изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., като в тази сума е включен ДДС.

Обезпечените с постановлението дейности включват инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване.

Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2022 година.

Министерският съвет прие и Решение за определяне на условията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласуване. За осигуряване произвеждането на всички видове избори техническите устройства за машинно гласуване следва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), отговарящо на условията за достатъчно пространство за съхранение, инсталиране и тестване, разтоварване, разпределение и транспортиране на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ето защо в бюлетината няма да има номер 21

До осигуряването на подходящи помещения – държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, се предвижда да се използват наети от Централната избирателна комисия за срок не по-дълъг от 2 години помещения – частна собственост, отговарящи на изискванията. 

Министерство на вътрешните работи следва да осъществява външната охрана на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване. ЦИК упражнява контрол върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване. Достъпът до помещенията се осъществява само с разрешение на ЦИК. 

Решението предвижда още при осигуряване на помещения – държавна собственост, необходимите финансови средства за привеждането им в съответствие с посочените изисквания, да се осигуряват по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси.

Приемането на правителственото решение ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи нов договор за съхранение на устройствата в помещения – частна собственост, до осигуряването на помещения – държавна собственост.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама