ЕС готви нови санкции срещу Русия

10:24, 22 сеп 22 25 2027 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Страните от ЕС ще наложат нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради планираните референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област. Това обяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след неофициална среща на външните министри на общността в Ню Йорк.

Москва готви референдуми за присъединяване към Русия в окупираните украински територии

„Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро в координация с нашите партньори (...)Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо“, обяви Борел, цитиран от БГНЕС.

Новите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат както персонални, така и секторни, поясни той и посочи, че на този етап е взето само политическо решение и предстои уточняване на санкциите - „както лични, така и секторни“, предаде БГНЕС. Това ще бъде осмият пакет санкции на ЕС срещу Русия. Всички други продължават да действат и новият ще е добавка към тях.

След срещата в Ню Йорк външните министри на ЕС приеха декларация за ситуацията в Украйна. „Европейският съюз разглежда референдумите в освободените територии като нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, каза ръководителят на европейската дипломация. „Украинският външен министър Дмитро Кулеба се присъедини в първата част на срещата, за да сподели и информира за последните развития“, съобщи Борел. 

„Чрез заплахата от използване на ядрени оръжия руският президент Путин се опитва да сплаши Украйна и всички страни, които подкрепят Украйна“, заяви още Жозеп Борел и нарече „неприемлива“ заплахата, че Русия ще използва всички оръжейни източници, с които разполага.

„Целият свят страда. Украйна е бомбардирана от ракети, а останалият свят е бомбардиран от високи цени на електроенергията, горивата и храните. Това създава инфлация, която кара централната банка да реагира с повишаване на лихвите, което създава финансови проблеми, което води до нисък растеж, което създава безработица. И това е порочен кръг. Целият свят плаща последствията от тази война“, каза още Борел, цитиран от БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама