ЕК: Бягащите от Русия ще имат право на убежище в ЕС

16:46, 22 сеп 22 25 2899 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бягащите от Русия ще имат право на убежище в ЕС. Това стана ясно от думите на говорителката на Европейската комисия Анита Хипер, предаде БНР.

„За тези, които искат убежище в ЕС, то е гарантирано от правото на Общността“, каза тя в отговор на очакваната сериозна вълна от руски граждани след обявената вчера частична мобилизация от страна на Владимир Путин в Русия.

Руснаците трескаво питат Google как да напуснат родината си

По-рано беше съобщено, че руснаците са изкупили самолетни билети за различни дестинации като Турция, Сърбия и ОАЕ, а на границата между Русия и Финландия се образуваха километрични опашки. Същевременно в редица градове в странта се проведоха протести срещу мобилизацията.

Хипер определи ситуацията като „безпрецедентна“. Тя допълни, че трябва да се държи сметка за геополитическите притеснения и подчерта, че кодексът на Шенген допуска автоматичен отказ за виза поради специфични причини, най-често вътрешна сигурност и обществена сигурност. Според нея трябва да се изготви общ подход със страните членки по въпроса.
 
Наскоро Съветът на ЕС отмени споразумението с Русия за визово облекчение с Русия и усложни процедурите по издаване на визи за руски граждани.
 
***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ivo 14:35, 23 сеп 22

АКО НЕ МОГАТ ДА ИЗБЯГАТ СЕГА , ЩЕ ГО НАПРАВЯТ НА ФГОНТА ! ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ЖИВЕЕ ! ТОЗИ БЕЗУМЕН ДИКТАТОР , МОЖЕ ДА СЪЗДАВА САМО Р О Б И !!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама