Огнян Герджиков: Купуването на гласове е български патент

10:30, 23 сеп 22 25 2103 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Купуването на гласове е уродливо явление, срещу което са необходими сериозни усилия. Това заяви в ефира на БНТ бившият служебен премиер и бивш председател на Народното събрание, юристът проф. Огнян Герджиков.

Аз не знам някъде другаде по света да има такава търговия на гласове - не съм чувал поне. Това явно е български патент. Крайно уродливо явление е и трябва много сериозна борба срещу това явление. Уникална държава сме - да си продаваме гласа за 50 или 100 лева или колкото там се търгува. Ние обичаме да прехвърляме вината другиму - наблюдават се все по-малко хора, които гласуват. На сегашните избори се очакват още по-малко хора да гласуват. И после питат защо са избрани тези хора. Ами, тези, които са отишли до урните, са си избрали тези хора, идете вие и изберете други“, заяви той.

Герджиков подчерта, че България не е единствената държава в политическа криза и че през това са преминавали и страни, които са много развити, като Белгия и Израел. По-сериозният проблем, според него, е честата смяна на законодателството у нас.

Не е най-страшното, когато законодателният орган отсъства, а когато работи, защото сме шампиони по непрекъснати промени на законодателството. Мисля, че нямаме равни на себе си в световен мащаб. Аз бих се радвал парламентът да приема по 3 закона на година, а не по 33 или повече, както го правят. Няма друга държава, която така да си променя законите. Често давам пример с Кодекса за социално осигуряване - той е в сила от 1 януари 2000, сега сме 2022. Досега този закон е променян 137 пъти - това е абсолютен световен рекорд. Тази нестабилност на законодателството отблъсква инвеститорите, те искат предвидимост, а такава няма с непрекъснатите промени на законите“, коментира Огнян Герджиков.

Проф. Герджиков изтъкна, че не вярва войната в Украйна да прерасне в нов световен конфликт, но заради самия факт, че се случва толкова близо до нас, трябва много да внимаваме какво говорим, какво правим и какво е нашето поведение и външна политика. 

Прогнозира, че в не много далечно бъдеще, след няколко десетилетия, ще има Европейски съединени щати. „Аз съм проевропеец в мозъка на костите си. Прогнозирам, че в не много далечно бъдеще ще има европейски съединени щати, защото Европа е люлката на човечеството и културата. Отделните държави са безсилни да се борят срещу огромните икономически колоси. Истинската възможност да се противопоставим на тези гиганти, това е обединена Европа - това е люлката на цивилизацията и културата. ЕС е в криза, давам си сметка, но тази криза ще бъде преодоляна. И това е бъдещето на България - в Европейския съюз“, каза той.

Проф. Огнян Герджиков призова да се обръща повече внимание на културата. „Трябва да популяризираме българската култура, защото имаме с какво да се гордеем. Не чалгата, а българската култура. В Миланската скала - меката на оперното изкуство - там, във фоайето има 10 големи красиви маслени портрета на най-големите певци, пели там. От тези 10 големи оперни певци, знаете ли колко са българи - 7. Кой знае този факт - никой. Обаче, чалга парчетата се знаят. Знаят се рождените дни на певците с по едно име, а не се знаят големите наши оперни певци по света. Не се знаят нашите големи художници, нашите големи учени, изобретатели. Те отиват някъде на заден план, защо? Извадете ги на показ - те учат и са пример, те заразяват. Това е нещо, което ни липсва. Защото, когато ни се вдигне културата, по друг начин ще гледаме на живота и ще избираме своите народни представители“, смята юристът.

Проф. Огнян Герджиков сподели още, че не спира да пише и сега работи върху своя отдавнашна мечта - енциклопедичен речник на частното право.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама