Неродените бебета усещат миризми и вкусове в утробата

20:15, 24 сеп 22 / Любопитно 25 2067 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Бебетата в утробата на майката са големи почитатели на морковите, но не толкова на зелените листни зеленчуци. Tова личи по лицата им, твърдят учени в ново проучване. Изследователите от университета в Дърам, Североизточна Англия, заявиха, че резултатите са първото пряко доказателство, че бебетата реагират по различен начин на различни миризми и вкусове, преди да се родят.

Екипът от учени е изследвал 4D ултразвукови сканирания на 100 бременни жени и е открил, че бебетата, изложени на аромати на моркови, са реагирали със „смеещо се лице“. За разлика от тях, тези, които са били изложени на вкус на зеле, са реагирали по-скоро с „плач“, съобщи „Science Alert“.

Водещата изследователка д-р Бейза Устун заяви: „Редица проучвания показват, че бебетата могат да усещат вкуса и мириса в утробата, но те се основават на резултатите след раждането, докато нашето проучване е първото, което наблюдава тези реакции преди раждането.“

„В резултат на това смятаме, че това многократно излагане на вкусове преди раждането би могло да помогне за установяване на хранителни предпочитания след раждането. Това може да е важно, когато се мисли за послания относно здравословното хранене“.

Предполага се, че при плода това може да става чрез вдишване и поглъщане на околоплодната течност в утробата.

В изследването, публикувано в списание „Psychological Science“, участват учени от Лабораторията за изследване на плода и новороденото в Дърам и университета Астън в Бирмингам, Централна Англия. Участвал е и екип от Националния център за научни изследвания в Бургундия, Франция.

Съавторът на изследването, професор Джаки Блисет от университета Астън, каза: „Може да се твърди, че многократното излагане на вкусове преди раждането може да доведе до предпочитания към тези вкусове, които се усещат след раждането.С други думи, ако плодът бъде изложен на по-малко харесвани вкусове, като например зеле, това може да означава, че той ще свикне с тези вкусове в утробата“, уточни той.

„Следващата стъпка е да се проучи дали с течение на времето фетусите показват по-малко "негативни“ реакции към тези вкусове, което води до по-голямо приемане на тези вкусове, когато бебетата ги опитат за първи път извън утробата“, допълни проф. Блисет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама