Народният театър протече след вчерашната буря

14:43, 28 сеп 22 / Култура 25 2300 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Щетите в Народния театър „Иван Вазов“ след вчерашната буря са за милиони левове. В момента се оценяват точния размер на щетите от комисия, назначена от директора Васил Василев, посочиха за БТА от ръководството на театъра.

Вчера публиката е била изведена по време на спектакъла „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, който се играе на камерна сцена. За щастие, нямаше заплаха нито за актьорите, нито за публиката, нито за техническия персонал, разказват от театъра. Сцената на четвъртия етаж не е пострадала.

Основен ремонт на театъра не е правен от 46 години, преди четири години е имало козметичен ремонт, който е глътнал няколко милиона лева, но е бил само замитане на видими проблеми под килима, коментират от трупата. По думите им сградата, която е паметник на културата и е уникална, има сериозни проблеми, които трябва да се отстранят с един много тежък ремонт, за който от театъра се надяват, че ще се активизира със всички сили Министерството на културата и държавата, в лицето на правителството.  Подобен ремонт не е финансово по силите на Народния театър, заявяват от театъра.

„Първо смятаме, че трябва да реагира държавата и ще мислим междувременно дали е необходимо да се обърнем към хората с молба за помощ“, допълват от театъра.

Направили сме всичко необходимо да осигурим нормалната работа на театъра. Така че довечера, и въобще, да има представления по програмата и да посрещнем нашата публика. Целта е да не усетят дискомфорт - нито актьорите, нито публиката“, казват още от ръководството на театъра.

Притеснението на театралите е, че тепърва навлизаме в есенния сезон, а следва и зима, за която се знае, че няма да бъде лека. Затова трябва да се предприеме действие за авариен ремонт, а след това - и за сериозен ремонт, допълват от Народния театър.

Позицията на министерството

Екипът на Министерството на културата е във връзка с ръководството на Народния театър „Иван Вазов“ в лицето на директора му Васил Василев и е готов да окаже пълно съдействие и подкрепа за възстановяването на сградата на Народния театър „Иван Вазов“ след бурята снощи, съобщават от ведомството.

Днес ще бъде направена оценка на щетите в сградата на театъра, която е със статут на единична архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

Министерството на културата, като принципал на най-значимата и представителна българска театрална институция в страната, ще окаже пълно съдействие за възможно най-бързото изпълнение на съгласувателната процедура на аварийния ремонт на сградата, който директорът на националния културен институт обяви, че ще извърши. В допълнение, Министерството на културата е готово да съдейства и с допълнителни финансови средства, в случай, че такива са необходими. В случай на такава необходимост от допълнителни разходи, ръководството на Народния театър „Ив. Вазов“ може да кандидатства за допълнително финансиране от Министерството на културата по програмата за капиталови разходи, където към момента има неизразходен резерв. За целта е необходимо във ведомството да бъде представена подробна количествено-стойностна план-сметка, както и проект за възстановяването на сградата.

Всякакви консервационни и реставрационни дейности по сградата на Народния театър „Иван Вазов“ следва да бъдат съгласувани с Министерството на културата съгласно Закона за културното наследство.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама