САЩ обявиха още 1,1 милиарда долара военна помощ за Украйна

08:33, 29 сеп 22 25 2021 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

САЩ ще отпуснат допълнително 1,1 милиарда долара за Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дроновете, които Русия използва срещу украинските сили, съобщиха от администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от АП и БТА.

Този пакет е осигурен по т.нар. Инициатива за съдействие за сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative), която финансира договори за закупуване на оръжия и оборудване. Така откакто Байдън е станал президент, американската военна помощ за Украйна вече възлиза на близо 17 милиарда долара.

Вестта за новата военна помощ идва по време, когато Русия се готви да анексира още части от Украйна след „референдуми“ в окупираните територии. Киев и Западът заклеймиха тези допитвания като незаконни и фалшиви.

„Няма да спрем да подкрепяме Украйна и ще продължим до стоим зад украинския народ колкото е необходимо и да им оказваме военна помощ, от която те се нуждаят, за да се защитят, каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Пакетът от 1,1 милиарда долара включва финансирането на покупка на 18 установки „Хаймарс и боеприпаси за тях, както и 12 системи „Титан за борба с дронове. Освен това Украйна ще придобие около 300 бойни коли, десетки камиони и влекачи за транспортиране на тежко оборудване, различни видове радари, комуникационно и разузнавателно оборудване и средства за лична защита. Включени са също апаратури за откриване на експлозиви и оборудване за поддръжка и обучение.

По обичайните процедури доставката на такива оръжия от САЩ за Украйна би се проточила година или две. Но администрацията използва авторитета на Пентагона за по-бързо доставяне, посочи АП.

Зеленски събира подкрепа срещу Русия

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски проведе поредица телефонни разговори през изминалия ден с различни чуждестранни лидери в момент, когато Москва изглежда готова да анексира част от територията на Украйна. След това във видеообръщение украинският държавен глава благодари на съюзниците за подкрепата, предаде Ройтерс“.

Зеленски имаше разговори с лидерите на страни като Великобритания, Канада, Германия и Турция, в които той поиска увеличаване на военната помощ и затягане на санкциите срещу Москва след референдумите в четирите частично окупирани области на Украйна, които Киев и Западът заклеймиха като незаконни и фиктивни.

„Благодаря и на четирима ви за ясната и категорична подкрепа. Благодаря на всички ви за разбирането към нашата позиция, заяви Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията. Украйна не може и няма да толерира никакви опити на Русия да отнеме която и да било част от нашата земя“.

САЩ обявиха, че заедно със съюзниците и партньорите работят по налагането на тежки икономически санкции на Москва, а Европейската комисия от своя страна също предложи срещу Русия да бъдат въведени нови ограничителни мерки.

След разговора с британския премиер Лиз Тръс Зеленски написа в Twitter, че отбранителната и финансовата помощ за Украйна трябва да бъдат увеличени“ в отговор на действията на Москва. В този с германския канцлер Олаф Шолц украинският президент спечели обещание, че финансовата, политическата и хуманитарната помощ за Киев от Берлин няма да намалее. Шолц добави, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна в защитата на суверенитета и териториалната ѝ цялост, включително чрез оръжейни доставки, заяви германски правителствен ръководител.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама