Избори 2022: Какво обещава „Демократична България“?

10:30, 30 сеп 22 25 2677 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

В седмицата преди изборите представяме програмите на политическите сили, които според социологическите агенции се очаква да влязат в следващото 48-о Народно събрание.

„Демократична България“ е коалиция, съставена от партиите „Да, България“, „Демократи за силна България“ (ДСБ) и „Зелено движение“. В този състав коалицията се явява на трите парламентарни вота през 2021 година, като е представена и в трите парламента. По време на 47-ото Народно събрание „Демократична България“ участва в коалиционното правителство заедно с „Продължаваме промяната“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“, пише bTV.

Върху този политическа основа коалицията изгражда предизборната си програма за вота на 2 октомври:

Финансова политика

„Демократична България“ си поставя за цел да подготви и проведе присъединяване към еврозоната. Формацията предлага данъчната система да бъде запазена, като да се въведат допълнителни антикризисни данъчни облекчения.

Намаляване преразпределението през бюджета под 40% от БВП със средносрочна цел за достигане до 35%, повишаване на прага за регистрация по ДДС до 166 000 лева от януари 2024 година и увеличаване на публичните разходи за определени сектори само след предоставяне на обоснован план за реформи.

Икономика

В сектора ДБ предвижда приватизация на всички държавни компании, опериращи на пазарен принцип. Същото открояват нуждата от засилване на ролята на Комисията за защита на конкуренцията, която да се фокусира върху пазара на горива на дребно и стоки от първа необходимост.

Залагат и на изграждането на устойчива и конкурентоспособна икономика чрез реформи, свързани с укрепване на сектора на МСП, намаляване на пазарните пречки, улесняване на инвестициите и износа.

Социална политика

Като законодателни инициативи в сферата „Демократична България“ предлага приемане на нов Кодекс на труда, насърчаващ гъвкавите форми на заетост като почасовата работа, работата от вкъщи, плаващото работно време и временната заетост.

Според тях трябва да се въведе ясен и прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и без да допуска нейния неконтролиран, популистки ръст, който води до загуба на работни места.

ДБ ще проучи възможността да се отмени изцяло ДДС върху бебешки храни и някои стоки и ще разработи механизми за поемане от НЗОК на лечението и инвитро процедурите за всички семейства с репродуктивни проблеми.

Също така обещават за въвеждането на минимален размер на финансовата помощ, равен на държавната субсидия, за частна детска ясла или градина в случаите, в които децата не са приети в държавна.

Геополитика

По-тясното ангажиране в рамките на съюзническите и партньорските отношения със САЩ, Канада и останалите членки на НАТО е изведено като първа точка в програмата за външната политика на ДБ. Според тях трябва да се избегне „неудържимото позициониране на България като балансьор или страна, равноотдалечена от останалите държави в Европейския съюз и трети страни, които не са част от европейското ценностно обединение и свободния свят, включително и Русия“. Предлагат и директни продажби на оръжие и муниции на Украйна.

Коалицията настоява за засилване на дипломатическия корпус на страната ни в ООН.

Относно Северна Македония преговорите трябва да се водят на основата на рамката, приета от ЕС, и предлагат да се регистър на движими и недвижими културни паметници, предмет на общата история.

Според ДБ е нужно преустановяване на опитите на сегашните властващи в Анкара за намеса във вътрешните работи на страната.

Енергетика

Развитието на производството на възобновяем водород чрез използване предимно на вятърна и слънчева енергия, стимулираме използването на ВЕИ и изграждането на малки децентрализирани топлофикации, както и максимално ще ограничим отоплението с твърди горива, са сред приоритетите на коалицията.

Те предвиждат и анализ на изпълнението на проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1–4 на АЕЦ „Козлодуй”.

Ще предложат преразглеждане на проекти като „АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй 7“, при внимателна преценка на всички аргументи „за“ и „против“.

ДБ настоява за данъчни облекчения или субсидии за закупуване на електрически и хибридни автомобили.

Правосъдие

„Демократична България“ предлага Висшият съдебен съвет да остане административен и кадрови орган само за съдиите. Коалицията настоява главният прокурор да се избира от парламента с мнозинство три пети (144 от народните представители), а мандатът му да бъде намален на 5 години.

Прокуратурата да бъде изградена като независима институция, като кариерните и дисциплинарните правомощия по отношение на прокурорите се осъществяват от Прокурорски съвет в състав 11 членове  – 4 избирани от прокурорите, 5 избрани от парламента.

Според тях трябва да се въведе механизъм за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор, ограничаване на функциите му само в рамките на наказателния процес, въвеждане на контрол върху актовете на прокуратурата и пряка индивидуална конституционна жалба, осигуряваща граждански контрол върху дейността на парламента.

Образование

Премахне задължителния характер на учебните планове и програми, както и контрола върху учебното съдържание, мандатност на директорите и промяна на форматите на националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити са предложенията в училищното образование.

Предвиждат повишение на възнагражденията на преподавателите във висшето образование, промени в статута на младите докторанти и признае времето на докторантурата за  трудов стаж, а финансирането да е обвързано с БВП, като за висшето образование се определят 2% от БВП, а за наука – 1% от БВП.

Регионална политика и инфраструктура

Според „Демократична България“ 20% от данъка общ доход трябва да останат в общините и районите. Залагат изграждането и завършването на автомагистралите „Хемус“, Русе–Велико Търново, „Черно море“, както и на скоростния път Ботевград–Видин.

В програмата заляга доизграждането на АМ „Струма“ и модернизацията на железопътната инфраструктура.

Здравеопазване

„Демократична България“ предлага средствата в здравеопазването да се отпускат на база „пари срещу резултати, а не срещу бройки“, а плащането от пациентите да бъде сведено до минимум.

Предвиждат да се осигури достъп до медицинска грижа във всяка точка на страната, а около прозрачността в медицинските разходи -  да се изгради независим контрол и да се извърши дигитализация.

Обществен ред (МВР)

Извеждането и утвърждаването на водещата роля на разследващия полицай, на когото са подчинени всички включвани в разследването действия и експерти, увеличаване ефективността на полицейско разузнаване и организиране и провеждане на операции под прикритие са част от мерките, насочени към Министерството на вътрешните работи.

ДБ предлага и нормативното извеждане на полицейската дейност в МВР като основна и установяване на структурна независимост на дирекциите с полицейски правомощия от политическото ръководство.

Относно службите настояват за лустрация и засилване на парламентарния контрол.

Отбрана

Бюджетът за отбрана да достигне между 2-3% от БВП, превъоръжаване на Сухопътните войски, ратификация на договора за изтребителите Ф-16 и усъвършенстване на оперативната съвместимост и взаимодействието със структурата на силите на НАТО и ЕС, залагат от ДБ.

Според политическата сила трябва широко привличане на българската отбранителна промишленост и научноизследователските институции при изпълнението на инвестиционни проекти за модернизацията и превъоръжаването на въоръжените сили.

Пълната програма на „Демократична България“ – тук.

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 11:56, 30 сеп 22

То и баба знае да обещава.
Нали бяха във властта и кво?

2 Нина 13:40, 30 сеп 22

Добре са го хванали ИВанов на снимката, с една ехидна усмивка, гледаш го и се чудиш как ще те метне тоя

3 Борис 10:06, 01 окт 22

Каквото и да обещават не могат да го изпълнят. ДБ нямат място в парламента, защото обслужват корпоративни интереси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама