„Тренд”: ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред ПП

08:20, 30 сеп 22 25 2396 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

6+2 формации с парламентарно представителство в 48-то Народно събрание. ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред „Продължаваме промяната“, а „Възраждане“ регистрира ръст. 26% от решилите да гласуват все още се колебаят кого да подкрепят.

На прага на предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две партии се увеличава. ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25.7% от гласуващите, докато при „Продължаваме промяната“ ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16.4% в седмицата преди изборите.

При „Възраждане“ се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов достига до 13.9% от гласуващите.


Снимка: Тренд

ДПС стои стабилно на позиция от 11.9% от гласуващите, но Движението има потенциал да повиши относителната си тежест, заради вота от чужбина.

8.7% от гласуващите декларират, че ще гласуват на предстоящите избори за БСП, а 7.6% за „Демократична България“.

„Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат съответно 4.4% и 4.2% от гласуващите.

Под прага за парламентарно представителство остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят. 

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице” с таблет сред 1001 души на възраст 18+. 

 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:04, 30 сеп 22

.

2 Анонимен 15:04, 30 сеп 22

Манипулации до последно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама