Паралелно преброяване: Победа за ГЕРБ, Янев изхвърля Трифонов от парламента

22:05, 02 окт 22 25 3079 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Четири социологически агенции излязоха с данните от паралелното преброяване за парламентарните избори за 48-ото Народно събрание - „Галъп“, „Алфа рисърч“, „Маркет линкс“ и „Тренд“*. 

Според първоначалните данни в следващия парламент влизат седем партии, като на първо място е ГЕРБ-СДС с между 5% и 7% преднина пред „Продължаваме промяната“. „Възраждане“ измества БСП от четвъртото място. 

Според данните формацията на Стефан Янев „Български възход“ ще участва в следващия парламент, като измества от там „Има такъв народ“.

„Алфа рисърч“

Данните при 100% паралелно преброяване на „Алфа рисърч“ показват, че в следващия парламент влизат 8 партии. На първо място е ГЕРБ-СДС с 25.9% от гласовете, на второ място са от „Продължаваме промяната“ с 19.3% подкрепа. Трети са от ДПС с 14.4%. На четвърто място е „Възраждане“ с 9.9%, които с малко изпреварват БСП (9.4%). „Демократична България“ е на шесто място със 7.5%. Формацията на Стефан Янев „Български възход“ е над чертата с 4.3%, а „Има такъв народ“ изпада под 4-процентовата бариера.

Разпределението на мандатите: Победителите от ГЕРБ-СДС ще имат 69 депутатски банки, „Продължаваме Промяната” - 51, ДПС - 38, „Възраждане” - 26, БСП - 25, ДБ - 20 и „Български възход" - 11.

„Галъп“

Данните на „Галъп“ при 100% паралелно преброяване също отреждат първото място на ГЕРБ-СДС, за които са гласували 23.6% от упражнилите правото си на вот. Втори са „Продължаваме промяната” с резултат 19.5%. Третото място е за ДПС. Те взимат 15.2% от гласовете. Четвъртата позиция е „Възраждане” с 10%, а след тях остава БСП с 8.9%.

Останалите партии, които според първоначалните данни ще влязат в следващия парламент са „Демократична България” (7%) и партията на Стефан Янев „Български възход” (4.7%).

Под чертата остават  „Има такъв народ” (3.8%), „Изправи се България” (1.1%) и ВМРО (0.8%).

Разпределението на мандатите: ГЕРБ-СДС ще имат 63 банки в пленарната зала. Вторите по резултат – „Продължаваме Промяната”, са с 53 депутати. 41 ще са народните представители на ДПС. Следва „Възраждане” с 27 места в НС. С 3 по-малко ще имат БСП. Парламентарната група на „Демократична България" ще разчита на 19 свои представители, а „Български възход” - на 13.

„Маркет линкс“

ГЕРБ-СДС печелят парламентарните избори с 25.3% и според данните на „Маркет линкс“ при паралелно преброяване на 100% извадка. Втори са „Продължаваме промяната“ с 20.6% подкрепа. Трети са ДПС с 13.4%, следвани от „Възраждане“ с 9.7%. БСП получават 9%, „Демократична България“ – 7.6%, а седми са „Български възход“ с 4.9%.

Според тези данни „Има такъв народ“ остават под чертата. Избирателната активност е 37.4% според данните на агенцията.

Разпределението на мандатите: Победителите от ГЕРБ-СДС ще имат 67 депутатски банки, „Продължаваме Промяната” - 55, ДПС - 35, „Възраждане” - 26, БСП - 24, ДБ - 20 и „Български възход" - 13.

„Тренд“

При 100% от паралелното преброяване агенция „Тренд“ също отрежда първото място на ГЕРБ-СДС с 24.8% от гласовете. Второто място е за „Продължаваме промяната“ (19.9 на сто). Трети се нареждат от ДПС с 14.2 на сто. Следват „Възраждане” (9.9%), БСП (9%), „Демократична България” (7.3%) и „Български възход” с (4.9%).

Извън паралмента остават „Има такъв народ” - 3.9%, „Изправи се България” - 1.2%, ВМРО - 0.9%.Избирателната активност у нас според паралелното преброяване на „Тренд” е 35.8%.

Разпределението на мандатите: Победителите от ГЕРБ-СДС ще имат 66 депутатски банки, „Продължаваме Промяната” - 54, ДПС - 37, „Възраждане” - 26, БСП - 24, ДБ - 19 и „Български възход" - 14.

*Изследванията на „Галъп“ и „Тренд“ са направени и финансирани по поръчка на Нова телевизия, а тези на „Алфа рисърч“ и „Маркет линкс“ - поръчани и финансирани от bTV.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама