Асен Василев: Обща парламентарна група с ДБ ще е подмяна на вота

17:50, 03 окт 22 25 2401 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обща парламентарна група с Демократична България“ ще е подмяна на вота на гражданите. Смятам, че единственият начин като страна да тръгнем напред, е да излезем да гласуваме и ясно да заявим в каква посока искаме да тръгне страната Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в ефира на bTV.

След изборите снощи се появи хипотезата, че двете политически сили може да сформират оща парламентарна група и така да изместят ГЕРБ като най-многочислената парламентарна група в следващия парламент. По този начин пък ПП и ДБ ще имат шанс първи да се опитат да съставят ново правителство.

Гражданите направиха много ясен избор - ясно казаха, че предпочитат начина на управление на ГЕРБ, обяви Василев, чиято формация остава втора според данните от 100% преброените протоколи от СИК. „Оттук нататък отговорността е на този, на когото гласоподавателите са гласували доверие“, каза още той. 

Представянето ни на изборите е по-слабо отколкото очаквахме, но достатъчно, за да бъдем силна опозиция... Нашето обещание към избирателите е много ясно, ГЕРБ искат да се върнат обратно на постната пица, но ние искаме да водим безкомпромисна политика що се отнася до върховенството на закона. Всички, бъркали в кацата, да бъдат разследвани и да отидат в затвора, каза още Василев.

Разговори с ГЕРБ - само след прочистване на партията

Той изключи възможността за коалиция с ГЕРБ поради две причини - ПП иска значително по-социална политика от тази на ГЕРБ, както и безкомпромисна политика по отношение на върховенството на закона.

Бихме говори с тези партии (ГЕРБ и ДПС – бел. ред.), когато те не са пълни с хора, които са крали от държавната каса. ГЕРБ имаха възможност да започнат процес по почистване на партията, да кажат „имаше неща, които сме сбъркали”, това не се случи“, коментира Василев.

На въпрос дали има обстоятелство, което да промени решението да не се разговаря с партията на Бойко Борисов, бившият финансов министър заяви, че когато хора от ГЕРБ, срещу които има разследвания, се оттеглят. 

ПП ще вземе втория мандат, но още не знае дали ще разговаря с Янев

Ако ГЕРБ не състави правителство, „Продължаваме промяната” ще вземе втория мандат и започва преговори. Трябва да видим дали има почва за започване на разговори. Преди да има мнозинство, трябва да има съгласие по ясна политика. Безпринципни мнозинства не трябва да се съставят, заяви още Асен Василев.

За евентуални разговори със Стефан Янев, Василев каза, че въобще не е ясно още какъв е този субект. Много е важно кои са депутатите, много е важно те да са независими и да могат да мислят, посочи Василев.

 
Най-голямата грешка

По думите на Асен Василев най-голямата грешка ПП да не спечелят изборите е, че не са успели да разкажат тяхната визия за България. „Съответно избирателната активност беше ниска и хората, които миналия път ни подкрепиха, не излязоха да ни подкрепят“, коментира той. 

Нашата визия за България е страна, в която имаме значително по-високи доходи, базирани не само на индустрия, но и на селско стопанство. Където има справедливост и не се прави ремонт на ремонта, на ремонта, на ремонта. Всичко това става с ред и правила и прочистване и на институциите и на контролните органи, обясни Василев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама