И Костадинов отряза ГЕРБ за коалиция

20:09, 03 окт 22 25 2628 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В деня след изборите ГЕРБ получи не един, не два, а цели три отказа за коалиция, с което задачата за съставяне на правителство значително се усложнява.

При 100% обработени протоколи: ГЕРБ бие ПП с 5% разлика, ИТН е аут

Още в изборната нощ стана ясно, че вторите по резултат „Продължаваме промяната“ ще бъдат опозиция на победителите. На следващия ден един след друг разговори с Бойко Борисов отказаха и останалите две формации от бившето управление, които и сега намират място в парламента – БСП и „Демократична България“.

Малко по-късно Костадин Костадинов от „Възраждане“ също каза „не“ на коалиция с ГЕРБ, или с когото и да било от останалите партии в парламента.  Ако „Възраждане“ реши да участва в управлението сега, може да го направи. Само че това ще бъде управление, в което ние ще се включим, предавайки вас. Никога няма да го направим. Ние имаме своите виждания, заради които ни гласувате доверие“, обърна се той към гласувалите за „Възраждане“.

„Ние имаме повече от четвърт милион гласа, но това въобще не ни задоволява. Докато резултатите са добри за „Възраждане“, но лоши за България. Твърде вероятно е скоро да има нови парламентарни избори. На тях нашата цел ще бъде да сме първа политическа сила и да управляваме България, защото пред нас има страшно много предизвикателства“, заяви Костадинов във видео във Facebook.

Карадайъ и Янев – единствените потенциални партньори на ГЕРБ

Ако вярваме на думите на партийните лидери, в тази ситуация ГЕРБ може да разчита само на коалиция с ДПС и новата формация на Стефан Янев „Български възход“.

Лидерът на ДПС призова партиите да загърбят различията си и да седнат на масата за диалог. Бившият служебен кабинет пък даде заявка, че е готов на всякаква коалиция, стига да преценят, че е интерес на гражданите.

„Потенциал за правителство може да се намери във всеки парламент, когато партиите осъзнаят, че българският народ ги е изпратил там да търсят решение. След края на кампанията е време за диалог“, коментира той в ефира на БНР. „Надявам се да бъдем част от коалиция, която ще дава решения, а няма да се занимава с остри думи и обиди към останалите“, добави той.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:17, 04 окт 22

Добре че итн отпадна лигави хора

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама