Кмет агитирал в полза на сина си в изборния ден

18:55, 04 окт 22 25 2354 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

МВР работи по сигнали за купуване на гласове от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Продължаваме промяната“. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той каза още, че в изборния ден кметът на Симитли е агитирал в една от изборните секции в полза на сина си, който е кандидат-депутат. Апостол Апостолов обаче не е задържан, а прокуратурата отказала да образува досъдебно производство.

„Това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие, което има между двете институции, може би е в опасност. Защото беше отказано да се образува досъдебно производство. Нека прокуратурата подробно обясни мотивите си за това“, призова Демерджиев, цитиран от БНТ.

Кметът на Симитли не можеше да бъде задържан, тъй като там се намираше районният прокурор и под негово ръководство се извършваха действията. Ние отидохме, реагирахме до пристигането на районния прокурор. Оттам нататък целия случай, се пое от районния прокурор на Дупница“, обясни служебният вътрешен министър.

Прокуратурата: Сигналът драстично се разминава с действителността

По-късно от прокуратурата в Благоевград обясниха, че са разпитани 12 свидетели по случая, за които има данни, че са присъствали на обстоятелствата, изложени в сигнала, а именно - кмета на община Симитли Апостол Апостолов и от сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски служител, охраняващ района на съответната СИК.

При извършване на проверката се установява, че изложеното в сигнала драстично се разминава с обективната действителност.

При снемане на обяснения от подателя на сигнала, същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов са посетили секционна избирателна комисия, като започнал разговор на висок глас с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с придружител.

Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият син Стефан Апостолов отричат да са повишавали тон под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК потвърждават твърденията им и заявяват, че в тяхно присъствие не е извършено нещо нередно, не са извършени каквито и да било провокативни действия или натиск под каквато и да е форма.

С оглед липсата на достатъчно данни за извършени престъпления от общ характер, след извършване на личната проверка, от наблюдаващия прокурор е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Следва да се отбележи, че за нарушения на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за извършени престъпления от общ характер.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама