„Топлофикация“ вече е погасила над 543 млн. лева от дълговете си

15:19, 04 окт 22 / София 25 2142 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От началото на годината „Топлофикация София“ е погасила просрочени задължения към „Булгаргаз“ в общ размер над 543 млн. лв. Към 31.08.2022 г. общият размер на текущите задължения на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“ възлиза на стойност над 349 млн. лв.

Това се посочва в писмо на ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД до КЕВР в отговор на дадените от регулатора задължителни предписания след извършената извънредна проверка на дружеството във връзка с високата му задлъжнялост за извършени доставки на природен газ.  

Съгласно предписанията дружеството трябваше да посочи размера на заплатените просрочени задължения към „Булгаргаз“ ЕАД към 20.08.2022 г., размера на текущите задължения към обществения доставчик към 31.08.2022 г., както и дали се предвиждат доставки на природен газ за производството на топлинна и електрическа енергия. „Топлофикация София“ трябваше да предостави също график за погасяване на задълженията към „Булгаргаз“ ЕАД, както и да информира Комисията за всички предприемани действия за подобряване на финансовото си състояние.     

„Топлофикация София“ е изготвила три прогнозни сценария за месечните плащания и динамиката на дълга към „Булгаргаз“ до края на регулаторния период – юни 2023 г., обявиха от регулатора. 

„Топлофикация София“ връща 3 млн. лв. на над 176 хил. клиенти

Те са на база на прогнозните входящи и изходящи парични потоци при следните основни параметри и допускания: запазване на цената на топлинната енергия в размер на 137,82 лв./МВч за целия регулаторен период; запазване на премията за ВЕКП в размер на 785,82 лв./МВч за периода; средна цена на квотите за въглеродни емисии в размер на 91,30 евро/тон; прогнозна борсова цена на електрическата енергия по тримесечия - четвърто тримесечие 2022г. - 660 лв./МВч, първо тримесечие 2023 г.– 680 лв./МВч, второ тримесечие 2023 г. - 550 лв./МВч. , средна цена на природния газ в размер на 247,97 лв./МВч за четвърто тримесечие на 2022 г., 220 лв./МВч за първо тримесечие на 2023 г. и 180 лв./МВч. за второто тримесечие на 2023 г.

Сценарий 1

Без получаване на компенсации за природен газ/ и при описаните допускания - „Топлофикация София“ прогнозира продължаващо нарастване на дълга към „Булгаргаз“, като в края на регулаторния период – 30.06.2023 г. той би достигнал прогнозен размер от близо 933 млв. лв.

Сценарий 2 

Изготвен на база на допускането за компенсация от 50% от разликата между прогнозната цена на природния газ и утвърдената за месеца. Ако бъде приложена схемата за компенсация, действала през периода декември 2021 г. - май 2022 г. за получаване на 50% от разликата между прогнозните тримесечни цени на природния газ в ценовото решение на КЕВР от 1.07.2022 г. и реалните постигнати цени, дългът на „Топлофикация София“ към обществения доставчик в края на регулаторния период би достигнал прогнозен размер от близо 511 млн. лв. 

Сценарий 3 

Базиран на 100% компенсация от разликата между прогнозната цена на природния газ и утвърдената за месеца. При прилагане на схема за компенсация в този размер „Топлофикация София“ ще бъде в състояние да изплаща текущите фактури за природен газ, както и да погасява натрупания към момента дълг, като в края на регулаторния период задълженията биха намалели до близо 90 мл.лв.

Според „Топлофикация София“ третият сценарий, предвиждащ пълно възстановяване на разходите за природен газ, е най-рационалното решение за запазване конкурентността на услугата и прекратяването на декапитализацията и дълговата спирала на дружеството. 

По отношение на предприетите действия за подобряване на финансовото си състояние „Топлофикация София“ счита, че съществено влияние оказват регулаторната среда, рекордните ценови нива на природния газ и на квотите за въглеродни емисии. Посочва се, че закупуването на газ и на емисии на годишна база заема близо 83,4% в структурата на разходите /73,1% за гориво и 10,3% за квоти/. С разходите за лихви и неустойки към БЕХ и Булгаргаз, разходи за персонал и за вноски към ФСЕС делът на общите разходи, върху които дружеството не може да влияе, достига 94%.

С цел дългосрочно финансово стабилизиране на дружеството Топлофикация София“ реализира план за обновление и модернизация на съоръженията и инсталациите, насочен към повишаване на ефективността на производството. Предвижда се и подобряване на съотношението между произвежданата електрическа и топлинна енергия, което да доведе до увеличаване на приходите от продажба на електрическа енергия. 

София няма да остане без парно през зимата

„Топлофикация София“ е предприела действия за увеличаване на събираемостта. Обобщените данни показват, че тя се повишава  - към 1.09.2022 г. е 84,05%, като за сравнение към 1.09 м.г. е 82,66%. Дружеството прилага комплекс от допълнителни мерки, предвиждащи постоянни контакти със стопански длъжници, сключване на споразумения за разсрочено плащане на посочен адрес, ежедневен мониторинг на изпълнението на споразуменията и др. Прилагат се и индивидуални схеми за разсрочване на дължими суми за крупни длъжници.

Комисията счита, че получените разяснения от „Топлофикация София“ са пример за ползата от извънредните проверки на регулатора, извършавани при възникнали проблеми от обществена значимост и при постъпили сигнали. С даваните задължителни предписания в изпълнение на своите законови задължения КЕВР цели енергийните дружества да подобряват цялостната си дейност, при спазване на лицензионните и нормативни изисквания.   

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:55, 27 окт 22

Пълни глупости ! Прелива се от пусто в празно, а дълговете се трупат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама