Удължават противоепидемичните мерки

16:15, 06 окт 22 25 2878 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Противоепидемичните мерки в страната се удължават до 12 октомври. Това гласи нова заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, публикувана в сайта на Министерството на здравеопазването.

Срокът на мерките бе до 5 октомври, за това се наложи те да бъдат удължени и да влязат в сила от днес.

Мерките предвиждат маските да останат задължителни за всички лечебни заведения, както и за социалните домове в страната, като изключение се допуска за деца до 6-годишна възраст.

При големи струпвания на хора пък трябва да се спазва дистанция от 1,5 м, гласи още текстът на документа.

Работодателите следва да организират редовно проветряване и дезинфекция, както и да не допускат лица с прояви на остри респираторни болести, като същото важи и за висшите учебни заведения.

От работодателите също така се очаква при възможност да организират работния процес така, че служителите им да работят дистанционно или на смени.

Предвижда се сутрешен филтър за лица със симптоми на вирусна инфекция в специализирани институции социални домове и центрове от резидентен тип за деца и възрастни.

Повече за мерките и новата заповед на здравния министър може да видите ТУК.

Данните от последното денонощие

През последните 24 часа са регистрирани 721 нови случая на коронавирус при 5585 направени теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че близо 12.9% от взетите проби са дали положителен резултат. 

Половината от новозаразените за денонощието не са ваксинирани. Най-много нови случаи има в София - 227, следват Пловдив със 71 и Варна с 45.

Общо потвърдените случаи на коронавирус в България са 1 262 945. Броят на активните случаи расте и те вече са 9 815. Този на настанените в болница също се покачва и те вече са 625, от които 47 са в интензивни отделения. Над 80% от новопостъпилите в болница не са имунизирани.

Излекуваните през последното денонощие са 576 души.

През последното денонощие са починали 4 души с COVID-19, с тях броят на загубилите битката с вируса става 37 737.

До момента у нас са поставени общо над 4,5 млн. дози на ваксините срещу COVID-19. През последното денонощие са извършени 1582 имунизации. Лицата със завършена имунизация са над 2 млн. души. Близо 893 хил. души вече са си поставили бустерна доза. С втори бустер са над 81 хил.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама