Готови да преглътнем унижението, за да чуем „новината“

15:25, 06 окт 22 / От редакторите 25 2483 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Крайно време да има един морал в общуването между партиите и медиите“, обяви вчера лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и направи бърза демонстрация.

Обидни квалификации и унизително отношение към „нежеланите“ и „неканени“ медии, гонене на журналисти и призив за „разчистване на залата“. Това включва новият морал на Костадинов.   

Изглежда лидерът на „Възраждане“ е забравил, че медиите не са гости, а коректив на политиците и властта. Че работата им е да питат, особено когато отговорите не са удобни. А който го е страх да отговаря, не прави пресконференции и не се сърди, че му задават въпроси…

Медиите капитулираха като „четвърта власт“

Но Костадинов не е единственият политик, който си изпуска нервите и прекрачва границите на допустимото отношение към медиите. Все още помним нарицателното прозвище „мисирки“, с което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нарече скупчилите се около него журналисти. Съвсем наскоро съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пък сръга репортер след провокативен въпрос за отношенията му с Лена Бориславова. Тъжното и общото във всички случаи е мълчанието, с което гилдията посреща подобно поведение.

Вчерашният случай е показателен за това, че медиите са капитулирали от ролята си на „четвърта власт“. Журналистите не само, че не се борят срещу комфорта на политиците, а напротив – готови са да преглътнат собственото си унижение, за да чуят „новината“.

Никой от останалите журналисти в залата не се намесва в задочния диалог между лидера на „Възраждане“ и нарочения за „чуждестранен агент“ журналист. Не се защитава правото на медии да присъстват на събития в държавната БТА, не са защитава и правото да се задават въпроси. Няма реакция нито спрямо отношението на Костадинов, нито на призивите за изгонване.

Недоволството настъпва едва след като Костадинов решава да прекрати пресконференцията и обявява, че за това нещо може да се сърдят на своите „т.нар. „колеги“. Тогава вече настава суматоха – репортери и оператори се скупчват около лидера на „Възраждане“ в опит да спасят събитието и да получат изявлението, за което са дошли.

В битката за заветната новина медиите използват различни тактики и похвати. От уверения, че думите на Костадинов са изключително важни „Чакайте, ние сме дошли да чуем. Ситуацията е достатъчно сериозна - дошли сме да ви зададем въпроси“. През дистанциране от нарочените журналисти – „Аз лично не ги познавам“. До решение на проблема – щом „журналистът не напуска залата, тогава нека всички останали я напуснем и да говорим на улицата“. Така и стана.

Медиите сами създават политиците, които ги унижават

Вместо да тичат по стълбите и по улицата, медиите просто трябваше да изключат камерите и микрофоните и да бойкотира изявлението. Ако има истинска гилдия, то тогава абсолютно всички трябва да застанат единни, когато това се налага. Защото не може един политик да се държи по този начин с журналист. И тук важен е принципът – не е важно за коя партия става въпрос, нито за коя медия.

Само с бойкот на наглостта журналистите могат да покажат на политиците, че трябва да спазват определени норми на поведение. Проблемът обаче е, че за медиите рейтингът се е превърнал в цел номер 1. Вместо да настояват за уважение, те загърбват нарочения журналист и се прегрупират така, че да отстранят дразнителия. А СБЖ втори ден мълчи.

В последните години голяма част от политиците предпочетоха комфорта на социалните мрежи. Без журналисти, без въпроси – безкраен монолог на успеха, умело режисиран от пиар експерти, сценаристи и прочее партийни апарати. Статусите във Facebook добиха тежестта на изявления, а включването на живо замени пресконференциите. И се стигна до ситуация, в която сякаш не политиците имат нужда от медиите, а обратното и затова в името на рейтинга са готови да преглътнат всичко, дори собственото си достойнство. Нещо повече – давайки им трибуна за изява, те сами легитимират това поведение. Казано накратко журналистите днес сами създават политиците, които ги унижават утре.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:47, 06 окт 22

Не разбрахте ли, че този Костадинов е фашист. А с тена си е и индобългарин. Те нямат морал, коварни, подли, лъжовни, нахални и главно са престъпници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама