„Новината взриви града“: Продават Минната дирекция в Перник

16:45, 06 окт 22 25 2124 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Националната агенция за приходите (НАП) обяви за продажба на търг с тайно наддаване при начална цена 7 151 043 лв. емблематичната за Перник сграда на Минната дирекция, съобщи БТА. Тя е построена през 1932 година по проект на архитектите Коста Николов и Илия Попов. Външното оформление на зданието е в неокласически стил, вътре се наблюдава влияние от ранна готика.

Сградата е една от забележителностите на Перник. Тя притежава статут на единична недвижима културна ценност, попадаща в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност „Комплект от сгради за нуждите на минната промишленост в мина Перник“.

Новината буквално взриви града. Получих десетки обаждания от перничани. Няма как да допуснем толкова значима сграда да бъде продадена на публична продан“, заяви кметът на града Станислав Владимиров. „Реакцията ми беше моментална. Разговарях с областния управител, защото няма как да допуснем тази значима за града ни, уникална сграда да бъде продавана през публична продан“, подчерта кметът на извънредна пресконференция днес.

Перничани събират подписка

В Перник започва подписка срещу продажбата на Минната дирекция с искане собствеността на сградата да бъде прехвърлена на държавата или на общината. Много доброволци са заявили желание да събират подписи в различни точки на града. След приключването й подписката ще бъде внесена в Министерския съвет и в Президентството.

„Перничани могат да се включат в нея на пункта в началото на ул. „Търговска“. Ще направим и всички необходими законови стъпки, за да бъде тази сграда на всички перничани. Те ще са трудни, затова поисках среща с директора на НАП, за да разплетем казуса“, обясни Владимиров.

Кметът на Перник заяви, че ако държавата не реагира бързо в Деня на града (19 октомври бел.ред.) ще внесе докладна на тържествената сесия на общинския съвет. „На сесията ще поискаме общинския съвет да ни предостави по-големи правомощия, включително и със стъпки към държавата или изтеглянето на нисколихвен кредит, с който а участваме в търга, ако държавната власт не ни съдейства. Трябва да има реакция от Министерски съвет и всички структури на държавната администрация, защото това е по-лекият път към връщането на сградата на хората“, категоричен бе Станислав Владимиров.

Областният управител Людмил Веселинов поздрави Владимиров за бързата реакция и добави, че по този начин трябва да действат българските кметове. Той коментира, че ако държавата придобие този безценен имот, много бързо може да я прехвърли на общината и всички перничани и гости на града ни да могат да я видят не само отвън.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама